Video: päris advokaat räägib, mis võimalused on Kim Kardashianil juristiks saada (1)

Elu24
Copy
Kim Kardashian
Kim Kardashian Foto: BLLOS2 / MEGA

YouTube'i kanal LegalEagel, mis juhib päris advokaat Devin J. Stone, võttis oma viimases videos kokku tõsielutähe Kim Kardashiani soovi saada oma isa kombel advokaadiks.

Kuigi Kim Kardashian ja tema pere sai suures osaks kuulsaks pärast seda, kui Kim osales USA räppari Ray Jayga seksvideos, siis oli Kardashianite nimi kuulus juba 1990ndatel. Nimelt oli Kimi ja tema õdede Kourtney ja Khloe isa Robert üks OJ Simpsoni kaitseadvokaate. Robert ja tema meeskond olid lausa nii head, et kuigi Simpsoni süü paistis olevat enam kui kindel, suutsid advokaadid vandekohtunikes luua niivõrd suure kahtluse, et mees mõisteti õigeks.

Ja nüüd tahab isa moodi kohtus vaidlema hakata ka Kim Kardashian ise. 38-aastane naine ei viitsi aga aega juurakoolile kulutada, vaid plaanib oma ressurssidega osariigi juuraeksami ära teha. 

Tõsielustaaril on õpingute toetamiseks kaks mentorit, juristid Jessica Jackson ja Erin Haney. Nendega koos õpib Kim 18 tundi nädalas. Suvel on naise esimene jõukatsumine ning kui ta selle edukalt ära teeb, saab ta jätkata oma õpinguid veel kolmeks aastaks.

«Juurakooli esimesel aastal keskendutakse kolmele teemale: kriminaalõigusele, õigusvastaselt tekitatud kahjule ja lepingutele. Minu jaoks on õigusvastase kahju tekitamine kõige keerulisem, lepingud kõige igavam ning kriminaalseadustikku tean une pealt,» rääkis naine oma õpingutest.

«Esimeses testis sain 100 punkti. See on minu jaoks väga lihtne,» kiitles Kardashian.

Devin J. Stone selgitas ligi kümne minutilises videos, missugused on Kimi šansid advokaadiks saada. Kim andis teada, et tahab advokaadiks saada ilma juurakooli läbimata.

Seda protsessi nimetatakse inglise keeles «Reading for Law», mis tähendab iseõppimist pärisadvokaatide järelvalve all. Stone toob videos välja, et protsessil pole iseenesest häda midagi, aga ainult üliväike protsent sedamoodi valmistujaid saavad eksamist läbi. Stone tõi välja, et selles ei ole tegelikult midagi imelikku, ning et see oli kunagi põhiline viis, kuidas ameeriklased kraadi said.

Aga see jääb 18. ja 19. sajandisse. Koloniaalaja Ameerikas olid inimesed juristide suhtes väga kahtlustavad, kuigi 28 deklaratsioonile oma allkirja andnud mehel oli õigusalane treening. Kahtlus pärines emamaalt Ühendkuningriikidest, kus advokaadiks said vaid eliiti kuuluv osa rahvast. Ja ameeriklastele ei meeldinud selline klassisüsteem. Hiljem aga said ameeriklased aru, et nad vajavad advokaate ning panid paika oma süsteemi, kuidas neid koolitada. Enamus osariikides oli seitsmeaastane ametnikutöö, New Yorgis aga näiteks nelja-aasta pikkune kooliõpe ning viieaastane ametnikutöö. 

Mida aeg edasi, seda ametlikumaks ja akadeemiliseks protsess läks. Iga osariik rajas oma juurakoolid, kuhu läinud õpilased pidid vastama just selle osariigi seatud nõudmistele.

Devin J. Stone
Devin J. Stone Foto: Kuvatõmmis videost

Sellele vaatamata said paljud tuntud juristid õiguse juurat praktiseerida ja «bar exami» ehk osariigi lõpuseksami sooritada, ilma, et nad oleksid juurakoolis käinud. Sellised mehed olid Abraham Lincoln, kellel ei olnud koolis käimiseks raha ja on praktiliselt kõike ise õppinud, lisaks veel John Adams ja Thomas Jefferson. Kõik kolm on olnud suurepärased juristid ja USA presidendid. 

1878. aastal aga võeti vastu korraldus, et igas osariigis saab juuraeksamit sooritada vaid inimene, kes on käinud juurakoolis. Ainult neli osariiki, California, Virginia, Washington ja Vermont, lubavad ilma juurakoolis käimata osariigi lõpueksamit sooritada.

Kim Kardashiani sooviks on sooritada California osariigi eksam, mis, nagu Stone märkis, on riigi kõige raskem eksam. 2014. aastal tegid 84 000 inimest Californias osariigi eksamit, aga ainult 60 olid juurakoolivälised õpilased. Ja sellest 60 tegid eksami ära 17.

Mida peab Kim Kardashian tegema, et osariigi lõpueksam ära teha?

Ta peab veetma 18 tundi nädalas järgmised neli aastat juristid või kohtuniku hoole all, kes annaks talle «rohelise tule» eksamile minekuks. Lisaks sellele peab Kim, kes alustas õpingud juba eelmisel aastal, sooritama suve lõpus nn Baby Bar Exami ehk eeleksami. Selle peavad sooritama kõik osariigi eksamit teha tahtvad õppurid, kes õpivad juurat krediteerimata juurakoolis või kes tahavad eksamit sooritada nagu Kim. See on esimene takistus terade sõkaldest eraldamiseks.

Kimi järele valvav advokaat peab viis tundi nädalas pühendama oma aega, et Kimi juhendada ning talle aeg-ajalt teste tegema, et demonstreerida, et õpilane uut infot ka omandab. Kim on väidetavalt kõike seda juba otsapidi ka teinud ning Devin J. Stone ei usu, et vähemalt praegu oleks tegu reklaamitrikiga. 

Kas Kim Kardashin teeb kogu selle teekonna läbi ja ka lõpuks juristiks saab, seda näeme kolme aasta pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles