Kuulus kokk sulgeb oma menurestorani, et hakata aednikuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Restoran. Pilt on illustreeriv
Restoran. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Rootsi tuntud kokk Magnus Nilsson teatas, et sulgeb detsembris oma kuulsa ait-restorani, kuna ta hakkab aednikuks.

11 aastat restorani pidanud 35-aastane Nilsson ostis koos oma naise Tovega Lõuna-Rootsis 18 hektarit maad, kus on suur õuna- ja pirniaed, teatab latimes.com.

Nilssoni menukas 24-kohaline restoran Fäviken Magasinet on Kesk-Rootsis Jämtlandis. See kahe Michelini tärniga söögikoht asub 18. sajandi viljaaidas, mis tuli ümber ehitada.

Olles nautinud 3300 Rootsi krooni (307 eurot) eest hooajamenüüd, saavad külastajad jääda restorani kuuest ruumist ühte ööbima.

«Ei olnud loogiline rajada restoran üsna isoleeritud paika, kuid ma olin kindel, et olles  tavalistest restoranidest teistsuguse kontseptsiooniga, saadab seda edu. Toidud on peamiselt kohalikust toorainest,» sõnas kokk.

Nilssoni restoran ja selle 30-käiguline menüü jõudis saatesse «Chef’s Table» ning Nilsson oli üks kokki, kes osales Anthony Bourdaini saates «Mind of a Chef».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fäviken to close at the end of the year. Dear Friends, With this note I would like to tell you that this coming season will be my last at Fäviken Magasinet. I have been the chef here for more than ten years now and it has been amazing. Unusually early in my career I was presented with the opportunity to develop and operate an ambitious restaurant in a way that most chefs can only dream about. I have had the chance to work alongside the best team I could have wished for, cooking for the most fantastic guests (mostly). Fäviken has been a project where I have enjoyed tremendous support from the Brummer family who are Fäviken’s owners and my business partners. I have been allowed to grow and develop, and I have enjoyed complete creative freedom. It has been a hard decision, but one that I believe is the right one. The evening of the 14th of December 2019 will be my last. I wanted to share this news now when the coming season is already fully booked, as to not motivate guests to come here just because of the news itself. I hope that my last half-year at Fäviken is going to be business as usual, and that the people come here to enjoy Fäviken and what we have to offer, not because it will end soon, but because it is a magnificent restaurant experience right now. We have truly never been better. When I am done here I am going to spend time with my family, reflect, fish, garden, write, rest and get fit, both physically and mentally. I am not going to lie, I am a little bit tired after all this time pushing the development of the restaurant forward. I would like to thank you all for coming here to work, eat, share, and to be a part of what Fäviken has been and will be for a while longer. I have given one interview on this matter, (with the LA Times) to provide a little bit more depth. For those who are interested, link in bio. To my friends out there working in media: I want to spend my last half-year at Fäviken enjoying my work in the restaurant, not talking about what has been and what is coming. I am very sorry for not making myself available for any more interviews at this time. I hope you understand. Thank you all! Magnus Nilsson

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on

Nilsson on välja andnud kolm kokaraamatut, kaasa arvatud «Suur Põhjamaade kokaraamat».

Nilssoni sõnul tundis ta selle aasta alguses, et restorani pidamine on tema jaoks end ammendanud ja ta ei taha enam tööle minna.

«Kui märkasin, et ma ei ärka hommikul rõõmsa meelega ja ei taha enam chef olla, oli see ehmatav. Sain aru, et tahan teha midagi muud, sest elu oli rutiinseks muutunud. Üsna pea sai selgeks, et mulle meeldib aednikutöö, sest olin oma restorani jaoks ise maitsetaimi kasvatanud,» sõnas rootslane.

Ta lisas, et on alles 35-aastane ja restoran oli tema esimene suurem edukas äri.

«Teadsin juba seda restorani rajades, et ma ei jää seda alatiseks pidama. See ei ole midagi uudset, sest see kehtib kõikide eluvaldkondade kohta. Ma ei lahku selle tõttu, et ma ei ole restoraniga rahul, vaid selle tõttu, et tahan oma elus veel midagi korda saata,» sõnas kokk.

Nilsson töötas kolm aastat Pariisis Prantsuse parimate kokkade käe all. Siis tuli ta tagasi Rootsi ja aitas luua Fävikeni mõisa veinikollektsiooni. Ta sai jutule mõisa omanike, Patrick ja Ann-Charlotte Brummeriga ning nemad andsid talle võimaluse mõisa aidas restoran avada. Selle restorani kõige kuulsamaks roaks sai põdrafondüü.

«Minu esimene töö kokana oli valmistada põdrafondüüd 178 inimesele. See fondüü kujunes väga populaarseks,» meenutas Nilsson.

Restoranid sugevad enamjaolt uksed siis, kui rendileping lõppeb, omanikud loobuvad või peakokk läheb teise restorani. Fävikeni restorani puhul see ei kehti.

Nilssoni sõnul töötab ta restoranis 40 inimest, kes suudaksid ka ilma temata restorani pidada, kuid see restoran on algusest peale tema eraprojekt ning ta ei taha selle minemist kellegi teise kätesse.

Nilssoni teatel on ta restoran broneeritud sulgemiseni. Broneerijad said sulgemisest teada alles siis, kui kõik päevad olid välja müüdud.

«See oli minu strateegia, sest ma ei soovinud, et nad tuleksid küsima, miks ma sulgen. Tahan järele jäänud kuudel rahulikult tööd teha,» teatas rootslane.

Sulgemispäev on 14. detsember 2019.

Magnus Nilssonil ja ta kliinilisest psühholoogist naisel Tovel on neli last, kelle vanus on 4 – 12 eluaastat. Nende edaspidine elu kulgeb pärast Teist maailmasõda istutatud õuna- ja pirnipuuaias.

Nilssoni teatel on tal kavas õuna- ja pirnipuid juurde istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles