Väljavõtted veebiarutelust: mida arvavad venemaalased Eestist?

Elu24
Copy
Venemaa lipp Moskvas Punasel väljakul.
Venemaa lipp Moskvas Punasel väljakul. Foto: AFP/SCANPIX

Kui Venemaal tähistati eile Võidupüha, millega peeti silmas nende võitu natsi-Saksamaa üle, siis jäid paljud eestlased idanaabrite juures toimuva üle arutelu pidama. See aga tekitas küsimuse, mida arvavad venelased Eestist?

Quora portaalis, kus tavainimesed, on nad siis mingi valdkonna eksperdid või lihtsalt asjahuvilised, saavad vastata teiste inimeste esitatud küsimustele. Nagu Yahoo Answers, aga midagi muud. Portaalis on ka palju Eesti-teemalisi küsimusi, ühes nendest soovitakse teada, mida arvavad venelased Eestist.

Quora lehel võivad vastata kõik registreeritud kasutajad ning nende vastust hindavad teised kasutajad. Mida parem, sisukam ja informatiivsem vastus, seda rohkem hääli see saab ja seda kõrgemal vastuste järjekorras see asub.

Vene militaarnaised tähistasid 74. aasta möödumist II maailmasõja lõpust.
Vene militaarnaised tähistasid 74. aasta möödumist II maailmasõja lõpust. Foto: EPA/Scanpix

Loe, mida arvavad venelased Eestist.

Dima Vorobiev, endine vene propaganda juht

Meie suhtumine Eestisse, nagu ka teistesse Balti riikidesse, on nagu ekskallim halvast suhtest. Me olime nagu abielus, aga see ei tundunud sedamoodi. Rohkem nagu toanaabrid lisadega. Nüüd kujutage ette endist kallimat, kellele sa püüdsid kooli muljet avaldada ja lahe olla, kes on nüüd koos kellegi teisega ning räägib kõikidele teistele, et sa ei olegi kunagi lahe olnud. Natuke teeb haiget.

Anonüümne

Tavalised venelased, kes elavad Venemaal, üldiselt ei pea Eestit üldse silmaski, nad ei mõtle neile. Soomes käimine on tavalisem ning kergem kui Eestis käimine. Kuid vanemal generatsioonil on hea suhe Tallinnaga (ka Riia, Jurmala ja Palangaga), kuhu Nõukogude ajal reisiti.

Kuigi 2007. aastal kajastati Venemaa peavoolumeedias Eestit palju seoses «pronksiööga», siis tänapäeval ei tehta seda peaagu üldse. Venelaste seas levib ka teatud stereotüüp, et eestlased on (peast) aeglased. Aga seda keelest tulenevate topeltvokaalide pärast.

Ma leian, et eestlased «hoolivad» Venemaast rohkem kui venelased «hoolivad» Eestist.

Anette Mor

Venelased üldiselt ei arva Balti riikidest just kõige rohkem. Seda vene keele mahasurumise ning Balti riikides levinud rassismi tõttu, mis venelaste peale suunatud on. [...] Tõepoolest, baltlased ei tapa oma venelastest vähemusi ega pane neid ka koonduslaagritesse, kus nad nälga surevad. Aga see pidev ühepoolne ajalookäsitlus, ja pidev riigipoolne karistus nende venelaste suunas, kelle esivanemad väidetavalt kaks või kolm generatsiooni tagasi neile liiga tegid, see ei ole lihtsalt õige. Ja riik, kes laseb sellistel asjadel jätkuda, ei ole eetiline.

Valentin Filippov, Sankt-Peterburgis elav venelane

Eesti on väga väike koht ning sellest meedias tihti ei räägita. Aga kahjuks on paljud uudised seotud karmide teemadega: venelastest vähemuste kohtlemine või teise maailmasõjajärgse suhtumise muutmine. Seega mõtlevad paljud venelased, kes Eestist kaugel elavad, et tegu on vaenuliku riigiga.

Aga venelased, kes on Eestit külastanud, armastavad seda. See on ilus ja puhas ning inimesed on meeldivad – seda juhul kui vastuolulistest teemadest eemale hoida. Ma tõesti soovin, et meie riigid saaksid omavahel paremini läbi, ning et inimesed külastaksid teineteist rohkem.

Venelased külastavad tihti Tallinnat, seetõttu on nii mõnelgi Eestist parem arvamus.
Venelased külastavad tihti Tallinnat, seetõttu on nii mõnelgi Eestist parem arvamus. Foto: ANDER ILP / PM/EMF/ Scanpix

Stas Tampio

Enamus venelasi ei mõtle Eesti peale. Me mõnikord külastame seda päevaks või kaheks, aga enamasti ei mõtle me sellele.

Me näeme, et Eesti valitsus tahab oma elanike seas vene keelt tappa. Ma ei ole näinud Tallinnas mitte ühtegi ametlikku venekeelset teksti. Aga vene keel on emakeeleks 25% riigi elanikest. Kas see on siis demokraatia?

Me teame, et Eestis on hea majandus. Aga me teame, et sellesse Eesti majandusse on söödetud palju eurorahasid. Eesti tegeleb Vene vastase propagandaga ja Brüssel maksab selle eest head raha.

Elena Correy, sündinud ja kasvanud Nõukogude Liidus

Ma arvan, et suur osa eestlaseid on depressioonis. Kui ma käin YouTube’is uurimas tänapäeva Eesti elu, siis mind üllatavad, kui negatiivsed kommentaarid on suunatud venelaste ja Venemaa suunas. Venelasena ei ole mul üldse aega Eesti peale mõelda, kuidas siis eestlastel on nii palju aega, et rääkida ja mõelda halba Venemaast? Liiga palju vaba aega, adresseerimata isiklikud probleemid, raha? Milles probleem on? Jah, teie riik elas läbi halva perioodi, aga samamoodi läks ka Venemaaga. Ma tundsin kommentaare lugedes nagu ma oleks sitaämbrisse astunud. Ma ei tahaks seal elada.

Rustam Muginov

Väike riik, mis leiutas suurepärase tarkvara toote. See oli väga hea ning ilma vigadeta enne kui Microsoft Skype’i ära ostis.

Skype Eesti kontor Mustamäel.
Skype Eesti kontor Mustamäel. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Ilana Halupovich, lahkus 1973. aastal 13-aastaselt Lätist Iisraeli

Stereotüüpne ja tavaline nali on see, et eestlased on aeglased. Kõik baltlased on aeglased, aga eestlased on kõige aeglasemad.

Ma olen mitme eestlasega kohtunud – juutidega Eestist, venelastega Eestist, eestlastega ise. Ma olen rääkinud enda paljude ameeriklastest ja inglastest sõpradega, kes on riiki külastanud, ja keegi meist ei tea, kust see stereotüüp pärit on. Aga see on olemas.

Andrej Kesarijskij

Vyacheslav Krasheninnikov ennustas Balti riikidele tsunamit. Võib-olla lendavad (veealused) gaasitorud lõhki ja sellest tekkinud laine uputab Balti riigid ja Sankt Peterburgi. Kui sa elad rannikul, siis mine sisemaale. Andke andeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles