Pildid ja video: Prantsuse küla pakub 2000 eurot sellele, kes lahendab kivile kirjutatud sõnumi

Inna-Katrin Hein
Copy

Prantsusmaa lääneosas Bretagne’is asuva Plougastel-Daoulase küla juhid annavad 2000 eurot sellele, kes ütleb, mis on kirjutatud rannas asuvale kivile.

Paar aastat tagasi leitud 230-aastases kirjutises on 20 rida, kivi on osaliselt sammaldunud ja tähti on kustunud, teatab afp.com.

Kivi uurinute sõnul on sellel tavalisi ladina tähti, kuid ka Skandinaavia Ø-tähti ja sümboleid.

Prantsusmaal Bretagne'is Plougastel-Daoulasis asuval kivil on kummaline kirjutis, mida üritatakse dešifreerida. Pildil näitamas kivi üks kohalikest juhtidest Michel Paugam
Prantsusmaal Bretagne'is Plougastel-Daoulasis asuval kivil on kummaline kirjutis, mida üritatakse dešifreerida. Pildil näitamas kivi üks kohalikest juhtidest Michel Paugam Foto: AFP/SCANPIX

Ühe meetri kõrgusel kivil on ka kaks daatumit, 1786 ja 1787. Tegemist on kahe aastaga, mis eelnesid Prantsuse revolutsiooni algusajale. Veel on seal märke, mid saab tõlgenda kui viidet laeva purjedele ja roolirattale ning süda ja rist.

Kohalikud ja ajaloolased ei ole seni selle kivil olevat kirjutist suutnud dešifreerida. Abi on otsitud ülestähendustest, kirikuraamatutest ja arhiividest, kuid selle kivi kohta ei ole midagi leitud.

Keeleasjatundajte arvates on kivikirjutis vanas bretooni keeles või baski keeles ning isik kes selle kirjutas, oskas hädavaevu lugeda ja kirjutada, tehes mitmeid vigu.

Seal on näiteks kirjas: «ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL».

Ja veel: «OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK … AL»

Ühe teooria kohaselt on see kirjutis seotud Plougasteli lähedale rajatud Bresti merekindlusega, mis ehitati 1780. aastatel. Prantsusmaa ja Inglismaa olid sõjas kui 1783. aastani.

«Oleme appi palunud nii ajaloolasi, arheolooge kui keeleteadlasi seda mõistatust lahendama, kuid seni ei ole lahendust leitud,» teatas Plougasteli külavanem Dominique Cap.

Ta lisas, et nüüd kutsuvad nad ka tavakodanikke andma märku, kui neil on selle kivi ja kirjutise kohta infot. Samas käivitati müsteeriumi lahendamise võistlus.  

Capi teatel peakirjastasid nad üleskutse viitega kuulsale prantsuse lingvistile Jean-François Champollionile, kes 1922 dešifreeris Rosetta kivil oleva egiptuse ja vanakreeka keeles oleva kirjutise.

Rosetta kivi, mis leiti 1799 Egiptusest. Sellel olev dokument on kirjutatud egiptuse hieroglüüfkirjas, egiptuse demootilises ehk rahva seas kasutusel olnud lihtsustatud kirjas ja vanakreeka keeles
Rosetta kivi, mis leiti 1799 Egiptusest. Sellel olev dokument on kirjutatud egiptuse hieroglüüfkirjas, egiptuse demootilises ehk rahva seas kasutusel olnud lihtsustatud kirjas ja vanakreeka keeles Foto: akg-images /Scanpix

Üleskutse kannab pealkirja «Champollioni müsteeruim Plougastelis» ja info edastamiseks tuleb inimestel registreerida end Plougasteli küla leheküljel.

Lahendamisvõistlus lõppeb novembris ja küla juhtide nõukogu valib välja selle müsteeriumi kõige tõenäolisema lahenduse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles