Eesti modell Josefine Vaher-Vahter osales maailmakuulsa kunstniku installatsioonis

Huawei
Copy
Kaamera: Huawei P30 Pro; Riided: Airida Skrick
Kaamera: Huawei P30 Pro; Riided: Airida Skrick Foto: Tomas Adomavičius

Paljud muuseumid ja galeriid hoiavad jätkuvalt kunsti ja fotograafia ühendamisel traditsioonilist joont, kuid õnneks jäävad siis just silma erandid: maailmakuulus Leedu kunstnik Tadao Cern koostöös Huaweiga pakkus publikule võimalust olla osaks kunstist, kui teostas Vilniuses oma unikaalse õhupalli-installatsiooni „Step into the art“. Huawei P30 Pro ööfotograafia funktsioonidest ja pimedusest inspiratsiooni saanud installatsiooni avamisel toimunud photoshootil osales ka Eesti modell Josefine Vaher-Vahter.

Vilniuse ühes kuulsaimas kunstigaleriis Tsekh toimunud sündmusel tutvustas Tadao Cern  uusimat installatsiooni „Step into the art“, mille käigus sai kohale tulnud publik sõna otseses mõttes kunsti astuda. Pimedasse ruumi üles seatud õhupalli-installatsiooni eesmärk oli selgitada, kuidas kunst ja külastaja omavahel suhestuvad: mil viisil vaataja reageerib, kui saab ise installatsiooni osaks. 

Õhupalli-installatsiooni projekti raames toimunud photoshootil osalenud Eesti modell Josefine Vaher-Vahter ütles, et tema jaoks oli tegemist uskumatu kogemusega, kuidas kunst tänapäeva tehnoloogiaga kohtub. „Tadao Cerni käekiri on niivõrd puhas ja minimalistlik, klass ülimast täpsusest,“ oli Josefine lummatud. „Olen modellindusega tegelenud üle 10 aasta ja võin ausalt öelda, et mind pole kunagi varem veel nii futuristlikus atmosfääris pildistatud ja veel nutitelefoniga, mitte professionaalse kaameraga. Sain tõesti kogeda midagi uut, mida mäletan veel kaua.“

Foto: Tomas Adomavičius; Kaamera: Huawei P30 Pro; Riided: Airida Skrick

Tadao Cerni installatsioon „Step into the art“ sai inspiratsiooni Huawei uuest P30 Pro nutitelefonist, mille võimas Leica Quad kaamera on võimeline pildistama täielikus pimeduses. Sellest ajendatuna olid näituse külastajad oodatud Cerni installatsiooni ja ennastki selles piltidele jäädvustama. 

„Üldjuhul ei saa kunstinäitustel eksponaate puudutada. Sellepärast üritasime Tadaoga õhupalli-installatsiooni loomisel kustutada kunsti ja vaataja vahelised piirid ning lasta inimestel sellega üheks saada,“ selgitas Huawei Baltikumi turundusjuht Dasha Karpilovich, millest näituse idee alguse sai.

Tadao Cerni sõnul andis õhupalli-installatsiooni loomine võimaluse kasutada kontrastseid elemente, valguse ja pimeduse mängu ning näha, kuidas vaataja sellele kõigele reageerib. „Külastajate puudutused panevad õhupallid liikuma, mis muudab terve installatsiooni elavaks. Seda võimendavad veelgi looduslikud helid ja peegelduvate LED-lampide tekitatud hämara valguse mängud,“ rääkis kunstnik, kelle õhupalli-installatsiooni on juba saanud nautida kunstihuvilised USAs, Saksamaal, Jaapanis ja Itaalias.

Copy
Tagasi üles