Galerii: telenägu Madli Vilsar sai uue lemmiku, kes mahub ilusti kotti ära

Vahur Joa
, Reporter
Copy

Telenägu ja modell Maldi Vilsar võttis hiljuti endale uue koera. Liikuva elustiiliga naine tundis, et nüüd on taas aeg uus loomake oma ellu lubada.

«Uue koera peale olen mõelnud alates meie 16-aastaseks saanud Tipa pilve peale minekust,» põhjendas Madli, miks ta nüüd uue koera võttis. Tema peres on terve elu koer olnud, mille tõttu ta teadis, et koerale on vaja kena stabiilset keskkonda.

«Ma tundsin et nüüd on õige aeg ja sündinud oli pesakond, kust sain endale pisikese Yoko,» ütles Madli ka pomeraniani tõugu koera kohta.

Madli Vilsar koos koera Yokoga
Madli Vilsar koos koera Yokoga Foto: Erakogu

«Pomeraniani valisin kahel põhjusel. Kui ma väike olin, siis nägin seda tõugu ühes filmis ja armusin temasse ära. Hiljem, kui ma esimest korda päriselt seda tõugu nägin, tundsin kohe, et see on minu tõug. Mulle meeldib nende soe ja rõõmus ja selline elav ja särav iseloom. Nad on graatsilised, aga samas nagu väikesed karupojad. Nende üleüldised eluvajadused, treening ja toitmine ja kõik sellega seonduv sobib hästi minu elustiiliga. Ja lõpuks nende suurus, sest ma saan tema igale poole kaasa võtta kui vaja on,» selgitas Madli.

Pomeranian on väike karvapall, kes sobib hästi Eesti muutuva kliimaga.

«Tegemist on kääbus špitsiga ja nad kasvavad üldiselt sellise pisikese toakoera suuruseks. Muidugi on miniversioone ja suuremaid, aga üldiselt jäävad nad kaalult kuskil kolme kilo kanti. Kuid on olemas tavalised špitsid ka, kes kuskil põlve suurused,» jagas Madli.

Kust tuleb koera nimi? On sellel mingi seos ka Yoko Onoga?

Koerakese nimi on Yoko. Pere, kellelt Madli koera ostis, ütles, et koera nimi peab algama Y-ga ja seal tuli nimi Yoko. Madli sõnul pole nime valikuga seotud ei Yoko Ono ega Yoko Alender, kuid ilmselt oleksid ka need selle nime talle pähe toonud.

Reisiva elustiiliga Madli sõnas, et koerake elab seal, kus tema. «Seega alati, kui võimalus on, võtan ta endaga kaasa. Tema pisike kasv tuleb sellesuhtes kasuks. Mahub kenasti kotikesse ja saab igal pool käidud,» sõnas ta.

Koera magamisrutiin muutus pere juurde laskmisega kardinaalselt. Madli sõnas, et sellest hetkest, kui ta otsustas, et pole vaja Yokot öösel enam oma aedikus hoida, vaid lubas kaissu, siis magab koer nagu nott. «Muidu ajas ta alati kell 5-6 ülesse, nüüd pean mina tema ülesse ajama,» tõi Madli välja. 

Madli koer Yoko.
Madli koer Yoko. Foto: Erakogu

Sellele järgneb küllaltki tihe päevagraafik.

«Käime hommiku pissil, sööme midagi nämmat ja siis teeme päevatoimetusi. Üldiselt saab ta nii spetsiaalset kutsika toitu kui ka kodutoitu, et kõik ilusasti tasakaalus oleks. Oma pisikese kasvu kohta sööb tita isukalt, sellega on õnneks vedanud. Päevasel ajal tukub ta tihti minul sinnakul või kaela peal. See on tema «lebokoht» ja nii vaatame ka koos telekat,» kirjeldas Madli koerakese käitumist.

Koerakesele meeldib ka aias ringi luusida. «Vahest hoian küll hinge kinni, et ta ei leiaks mingit teed või auku, kust välja pugeda, aga siiani on kõik hästi läinud. Vahepeal sai kuidagi naabrite aeda oma seiklusretke käigus, aga loodetavasti seda enam ei juhtu,» loodab Madli. 

Aga aed on suur ja vahest tuleb pisikest tükk aega otsida. Väike vigurvänt läheb kuskile peitu ja siis luurab sealt teisi. «Vahest läheb ta lihtsalt rikki ja hakkab ringe jooksma, sest tuju on selline,» kirjeldas Madli lapseliku iseloomuga koera käitumist.

Kuigi Madlil on koer alles natuke aega olnud, siis on Yoko tema elu juba muutnud. 

«Ma arvan, et kõige suurem muutus on kindlasti üleöö saabunud rutiin. Pissiringid kindlatel kellaaegadel ja söögid jne. Ma olin siiani täiesti kaootilise eluviisiga ja nüüd on kõik täiesti teisiti. Samuti on ta meeletu rahusti. Vahest jääb küll hing kinni, kui ta jälle kuskilt oma pisikeste käpakestega hüppama hakkab, aga üldiselt tema lähedus annab mulle iga päev palju elujõudu juurde,» sõnas naine.

Madli koer Yoko.
Madli koer Yoko. Foto: Erakogu

Nii mõnegi inimese jaoks on lemmikloom alternatiiviks lapsele. Kuid Madli jaoks on pisikese ja õrna tõukoera võtmine hea ettevalmistus, kui tulevikus peaks tekkima soov lapsi saada.

«Yokoke oli alguses ikka nii õrnake ja tuli samamoodi igale poole tassida ja hoida kukkumiste eest nagu väikest last. Palju samasuguseid toiduga seotud küsimusi tuli lahendada ja üldse tähelepanu tahab ta samamoodi nagu laps,» tõi Madli välja mõned varasemad kogemused koere kasvatamisest.

Madli jaoks pole koera võtmine ära võtnud soovi tulevikus lapsi saada, aga veel rohkem sai tema jaoks kinnitust, et emad teevad iga päev ikka meeletult rasket tööd.

«Ma arvan, et lapsel oleks kunagi väga tore koos koeraga kasvada nagu tegin seda ka mina. Aga laste saamine pole nii, et nüüd ma tahan ja saan. Eks tulevik näitab, kuidas loodus lubab,» võttis Madli praegu oma lapsesaamise soovid kokku.

Koera võtmine on suur vastutus ja seda ei tohiks niisama lihtsalt teha. Madli sõnul on koera valimisel leida enda elustiilile ja emotsioonidele vastav tõug, sest kõik koerad on nii erinevad nii iseloomult kui ka vajadustelt. 

«Kindlasti ei peaks pelgama seda, et pole oma maja, vaid on korter. See just motiveerib rohkem ise ka ennast liigutama ja õue minema. Kindlasti peab olema tahtmist ja koeraomanikel peab kindlasti olema ka palju kannatust ja armastust jagada oma lemmikule. Mitte ükski musi ja kalli ei ole nendele liiast. Mida rohkem aega talle pühendate, seda õnnelikum ta on,» ütles ta.

Madli soovitab koera võtta nendel, kes oma ellu stabiilsust tahavad, ja kes on valmis põhimõtteliselt väikese tita eest hoolitsema. «Kutsu toob ellu palju soojust ja häid emotsioone, seega, kellel on elust seda puudu, siis kindlasti mõelge kaaslasele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles