Video: Louvre’i klaaspüramiidi arhitekt suri 102-aastasena (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ieoh Ming Pei 2006. aastal Louvre'i klaaspüramiidi juures
Ieoh Ming Pei 2006. aastal Louvre'i klaaspüramiidi juures Foto: Eric Feferberg / AFP/Scanpix

Hiina päritolu USA arhitekt Ieoh Ming Pei, keda tuntakse laiemalt Pariisi Louvre’i klaaspüramiidi loojana, suri 102-aastasena.

Tema surmast teatas ta firma Pei Partnership Architects, kus töötavad ka ta kaks poega, kirjutab theguardian.com. 

Pei poja Li Chungi teatel suri ta isa ööl vastu 16. maid oma kodus.

Peid tuntakse ta teisel kodumaal USAs eelkõige Washingtonis asuvas rahvusgalerii idatiiva arhitektina, luues tänapäevase, kuid samas ebatavalise kujuga hoone.

Maailmas on Pei lisaks Louvre’i püramiidile tuntud ka Hongkongis asuva 72 korrusega Hiina panga ja Kreeka Ateena moodsa kunsti muuseumi hoonega.

«Tänapäeva arhitektuur vataab vahel minevikku, kuid mitte sageli. Aajad muutuvad, nimesed ja hooned koos nendega, kuid me ei tohi unustada, kust me tulime. Igal monumentaalsel hoonel peab olema midagi erilist,» sõnas tuntud arhitekt 2008. aastal The New York Timesile antud intervjuus.

Hiina-USA arhitekt Ieoh Ming Pei rääkimas 1997 Saksamaa ehitusministri Klaus Töpferiga. Meeste ees on Berliini Saksa ajaloomuuseumi makett
Hiina-USA arhitekt Ieoh Ming Pei rääkimas 1997 Saksamaa ehitusministri Klaus Töpferiga. Meeste ees on Berliini Saksa ajaloomuuseumi makett Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS/Scanpix

1917. aastal Hiinas pankuri pojana sündinud Ieoh Ming Pei tuli USAsse 17-aastasena arhitektiks õppima. Ta lõpetas 1940. aastal Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi ja õppis edasi Harvardi ülikooli magistriprogrammis, lõpetades selle 1946.

Pei sai USA kodakondsuse 1954. aastal.

Pei tööde hulka kuuluvad veel Clevelandi rock’n’rolli muuseum ja kuulsuste allee, Jaapani Miho muuseum, Dallase Morton Myersoni muusikakeskus ja Bostonis asuv John F Kennedy raamatukogu ja muuseum.

John F Kennedy raamatukogu ja muuseum Bostonis
John F Kennedy raamatukogu ja muuseum Bostonis Foto: Steven Senne / AP/Scanpix

Veel oli ta 2008. aastal valminud Katari Doha islamimuuseumi arhitekt.

Pei kuulus mitmete tuntud muuseumite ja arhitektuuriga seotud riigiasutuste komiteedesse.

Ta asutas Hiina päritolu üliõpilastele stipendiumi, et nad saaksid USAs arhitektiks õppida, nagu tema õppis. Kuid selles on klausel, et USAs arhitektiks õppinud hiinlased peavad pärast õpinguid kodumaale tagasi pöörduma, et seal oma oskusi näidata ja kasulik olla.

Ta oli üks 12 naturalisatsiooniga USA kodakondsuse saanud välismaalasest, kellele president Ronald Reagan  andis 1986 Vabadusmedali.

1988. aastal andis Prantsuse president François Mitterrand tuntud arhitektile ta saavutuste eest Auleegioni ordeni. Kui Louvre’i klaaspüramiid 1993 valmis, tõsteti Pei ordeni järk kõrgemaks.

Peil on lisaks veel mitmeid arhitektuuriauhindu, kaas arvatud mainekas Pritzkeri auhind, mille ta sai 1983.

Louvre'i klaaspüramiidi ehitamine. Foto on tehtud 7. augustil 1987
Louvre'i klaaspüramiidi ehitamine. Foto on tehtud 7. augustil 1987 Foto: PATRICK KOVARIK / AFP/Scanpix
Pariisi Louvre'i klaaspüramiid, mille arhitekt on Ieoh Ming Pei
Pariisi Louvre'i klaaspüramiid, mille arhitekt on Ieoh Ming Pei Foto: Charles Platiau / Reuters/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles