Video: tehisintellekt pani Mona Lisa elama

Inna-Katrin Hein
Copy
Leonardo da Vinci «Mona Lisa»
Leonardo da Vinci «Mona Lisa» Foto: P. BALLIF / AFP/scanpix

Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci (1452 – 1519) maali «Mona Lisa» (valmis 1503 – 1519) peetakse maailma üheks kuulsamaks ja erakordsemaks teoseks, mis on lummanud kunstihuvilisi juba üle 500 aasta.

Firma Samsungi ja Venemaa Skolkovo tehnoloogiainstituudi insenerid kasutasid tehisintellekti, et maalil olev naine, kes väidetavalt oli Firenze kaupmehe Francesco del Giocondo naine Lisa del Giocondo, hakkaks elama, teatab livescience.com.

Inseneridel see õnnestus ja Mona Lisast tehti video, millel on näha naist rääkimas ja ta näoilmet muutumas.

Tehisintellekt pani Mona Lisa elama
Tehisintellekt pani Mona Lisa elama Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Tehisintellektile näidati pilte Mona Lisast ja ta analüüsis neid umbes samal viisil nagu seda teeb inimaju.

Insener Jegor Zahharovi sõnul on tehisintellekt loodud nii, et ta suudab eristada piltidel erinevaid inimesi ja näha neid nagu isiksusi, kellest igaühel on vaid neile omane rääkimisviis ja näoilmed. 

Zahharov ja ta kolleegid võtsid lisaks Monale Lisale veel ka 20. sajandi kuulsuste fotod. Nende seas olid näiteks füüsikateoreetik Albert Einstein, näitlejanna Marilyn Monroe ja kunstnik Salavador Dali.

Albert Einstein umbes 1922
Albert Einstein umbes 1922 Foto: / The Image Works / TopFoto/Scanpix

Uuringu autorite teatel oli nende ettevõtmine mahukas ja keeruline, sest inimpea on väga kompleksne ja dünaamiline ning peast tehtud 3D mudelitel on kümneid miljoneid parameetreid, mida tuli liikumise loomisel tähele panna.

Nad selgitasid, et kuna neil tuli 3D puhul kõik detailid viimse täpsuseni paika panna, sest vigade sissejäämisel oleks mulje olnud robotlik. 

Kokku tehti 32 liikuvat pilti, millel on fotodel olevad kuulsused tehisintellekti elama pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles