Džomolungmal hukkunud alpinist saatis enne surma lapseootel naisele sõnumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Seamus Lawless
Seamus Lawless Foto: twitter.com

Maailma kõrgeima mäe Džomolungma vallutanud alpinist saatis oma rasedale naisele sõnumi, et ta jõudis mäe tippu ja varsti asub tagasiteele.

39-aastane iirlane Seamus Lawless kadus ja arvatavalt suri 16. mail ning šerpadel ei õnnestunud ta surnukeha leida, teatab msn.com.

Lawless on nende 11 mägironija seas, kes on viimase kahe nädala jooksul Džomolungmal raskete olude ja ülerahvastatuse tõttu elu kaotanud.

Alpinistid Džomolungmal. Foto on tehtud 22. mail 2019
Alpinistid Džomolungmal. Foto on tehtud 22. mail 2019 Foto: Nirmal Purja / AP/Scanpix

Alpinisti naine Pamela kinnitas, et sai oma mehelt sõnumi, kuid sellele järgnes vaikus. Wicklow maakonna preester Michael O’ Kelly teatas jumalateenistusel, et nende piirkonnast pärit mäginronija Seamus Lawless jõudis maailma kõrgeima mäe tippu ja varsti jõuab koju tagasi.

Hiljem jõudis Dublini Trinity kolledžis IT professorina töötanud mehe perekonnani teade, et ta arvatavalt hukkus, kui oli mäelt laskumas.

Mägironijate gruppi, kuhu kuulus ka Lawless, juhinud šerpade teatel ilma halvenes, kui nad olid laskunud 8300 meetri kõrgusele. Tekkis tugev tuul ja tuisk ning iirlane kukkus sellistes oludes umbes 500 meetrit, saades arvatavalt raskelt vigastada. Halva ilma tõttu ei saanud nad teda otsima minna. 

Lawlessi eesmärgiks oli enne 40-aastaseks saamist vallutada Džomolungma ja see tal õnnestus, kuid tagasiteel ta kadus.

Seamus Lawless ja ta sõber Jenny Copeland
Seamus Lawless ja ta sõber Jenny Copeland Foto: twitter.com

Alpinist abikaasa Pamela korraldas oma mehe mälestuseks jumalateenistuse, sellel osales ka nende nelja-aastane tütar Emma.

«Seamus oli lõbus sell, kes kohtles kõiki inimesi võrdselt. Ta oli lojaalne, karismaatiline ja ambitsioonikas. Ta unistuseks oli ronida Džomolungmale. Arvasin, et tal on keskea kriis, kuid ta tõesti võttis selle ronimise ette,» sõnas hukkunud mehe lapsepõlvesõber Rob Ward.

Wardi sõnul on ta sõbra viimane puhkepaik maailma tipus, kus ta unistus täitus.

Dublini Trinity kolledž avaldas oma endisele õppejõule järelehüüde.

«Kurbusega teatame, et Seamus Lawless hukkus Džomolungmal ja ta surnukeha ei ole veel võimalik veel ära tuua. Ilmaolude paranedes läheb välja otsimismeeskond ja ta loodetakse leida,» teatas ülikool.

Džomolungma on merepinnast kõige kõrgemal asuva tipuga mägi maailmas, asub Aasias Himaalaja mäestikus. Kõrgus on 8848 meetrit.

Mäe tippu jõudsid 29. mail 1953 esimeste inimestena Edmund Hillary ja Tenzing Norgay.

Džomolungma
Džomolungma Foto: Jacek Piwowarczyk/Atlas Photography/SCANPIX / Code 20235/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles