Galerii: Eestit külastab värvika minevikuga printsess, kes on üle elanud ka inimröövi

Inna-Katrin Hein
Copy

Täna, 30. mail saabus Eestisse visiidile Briti kuninganna Elizabeth II ja prints Philipi teine laps ja ainus tütar, Tema Kuninglik kõrgus printsess Anne.

Ka Kuningliku Printsessi (Princess Royale) tiitlit kandev Anne, kelle täisnimi on Anne Elizabeth Alice Louise, sündis 15. augustil 1950 Londonis.

68-aastane printsess, kes on Briti troonipärimisjärjestuses 14. kohal, on tuntud ratsasportlane ja Suurbritannia esindaja rahvusvahelises olümpiakomitees. Samuti on ta heategevusorganisatsioonide patroon ja mitme sõjaväerügemendi auesindaja.  

Kui 6. veebruaril 1952 suri kuningas George VI ja printsess Elizabethist sai kuninganna Elizabeth II, anti Anne’ile tiitel Tema Kuninglik Kõrgus printsess Anne.

Ta hakkas kuningliku pere esinduskohustusi täitma 1960. aastatel lõpul kui ta oli teismeline.

14. novembril 1973 abiellus printsess Anne Westminister Abbeys kuningliku ratsarügemendi leitnandi ja ratsasportlase Mark Phillipsiga. Elizabeth II pakkus Phillipsile krahviseisust, kuid mees loobus tiitlist.

Printsess Anne ja Mark Phillips abiellusid 14. novembril 1973
Printsess Anne ja Mark Phillips abiellusid 14. novembril 1973 Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Neil on kaks last: 1977 sündinud poeg peter Phillips ja 1981 sündinud tütar Zara Phillips. 

Paari lapsed olid kuninglikus peres esimesed, kellel ei ole tiitlit. 

Printsess Anne 1986 oma lastega: vasakul poeg Peter Phillips ja paremal tütar Zara Phillips. Nende taga on ihukaitsja
Printsess Anne 1986 oma lastega: vasakul poeg Peter Phillips ja paremal tütar Zara Phillips. Nende taga on ihukaitsja Foto: Ron Bell / PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Nad lahutasid 1992. aasta aprillis. Sama aasta detsembris abiellus Anne mereväeohvitseri Timothy Laurence’iga, neil ühiseid lapsi ei ole.

Briti printsess Anne ja ta abikaasa, viitseadmiral Timothy Laurence suundumas 21. aprillil 2019 Windsori lossi St. George'i kabelisse lihavõttejumalateenistusele
Briti printsess Anne ja ta abikaasa, viitseadmiral Timothy Laurence suundumas 21. aprillil 2019 Windsori lossi St. George'i kabelisse lihavõttejumalateenistusele Foto: IAN VOGLER / AFP/Scanpix

Printsess Anne oli pärast 16. sajandi kuningat Henry VIII (1491 – 1547) teine kuningliku pere liige, kes teist korda abilellus. Henry VIII oli kokku kuus naist, kellest osa kaotasid elu pea maharaiumise läbi.

Printsess Anne’i elus on ka episood, mis oleks nagu mõnest krimifilmist. Teda üritati 20. märtsil 1974 röövida. Ian Balli nimelisel mehel oli plaanis küsida printsessi eest 2 – 3 miljonit naela.

Printsess Anne 1973. aastal
Printsess Anne 1973. aastal Foto: akg-images /Scanpix

Printsess ja ta abikaasa olid sõitmas koju Buckinghami paleesse, kui nende autole sõitis ette teine auto, millest hüppas välja kurjategija.

Ta haaras püstoli ja tulistas lähedal liikunud inimesi, haavates neist mitut. Ball avas siis autoukse ja võttis printsessi sihikule. Kohe astus Anne’i kaitseks välja ta ihukaitsja, Scotland Yardi eriüksuslane James Beaton, kes kurjategijat tulistas. Ball sai haavata ja Buckinghami palee lähedal valves olnud politseinikud võtsid mehe kinni.

Ta paigutati psühhoneuroloogiahaiglasse, kus ta on seni.

1987 andis Elizabeth II oma tütrele tiitli Kuninglik Printsess (Princess Royal). See tiitel antakse vaid monarhi vanimale tütrele.

Printsess Anne’il on tulnud tegemist teha ka kohtuga. 2001. aastal astus ta kiiruse ületamise eest kohtu ette, mõisteti süüdi ja ta pidi maksma 400 naela trahvi.

2002. aastal ründasids ta koerad Londoni ühes pargis kahte poissi, kes said vigastada. Printsess tunnistas end süüdi ja maksis 500 naela trahvi.

Printsess Anne on Briti kuningakojas ainus liige, kes rahvast ei kätle, küll aga teeb seda ta ema, kuninganna Elizabeth II.

Printsess põhjendas, et kui hakata kätlema, siis võibki jääda kätlema ning kunagi ei jõua kõigile kätt anda.

Seega on parem mitte üritada ja jääda vana traditsiooni juurde, mille kohaselt kuningliku pere liikmed lihtrahvast ei kätle.

Briti printsess Anne kohtus Eesti visiidil Kadriorus president Kersti Kaljulaidiga.

Tema Kuninglik Kõrgus Printsess Anne, Briti Kuninglik Printsess visiidil Tallinnas. Pildil koos Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga
Tema Kuninglik Kõrgus Printsess Anne, Briti Kuninglik Printsess visiidil Tallinnas. Pildil koos Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga Foto: Madis Sinivee/Postimees

Kaks naist panevad pärjad Tallinna kaitseväe kalmistule, kuhu on maetud ka Eesti Vabadussõjas langenud Briti sõdureid.

Kuninglik Printsess Anne on kuninglike husaaride rügemendi aukolonel ja selle rügemendi sõdurid teenivad praegu NATO lahingugrupi koosseisus Eestis Tapal. Printsess teeb visiidi nende sõdurite juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles