Mehhiko lahest leiti 200-aastane «kummituslaev»

Inna-Katrin Hein
Copy
Laevavrakk. Pilt on illustreeriv
Laevavrakk. Pilt on illustreeriv Foto: Martin Hablützel / PantherMedia /Scanpix

Ameerika Ühendriikide Ookeani ja Atmosfääri Administratsiooni (NOAA) uurimislaeva Okeanos Explorer mereteadlased leidsid Mehhiko lahes uut veealust kaugjuhitavat allveerobotit katsetades juhuslikult umbes 200 aasta vanuse laevavraki.

USA meedia teatel asub vrakk Florida rannikust umbes 250 kilomeetri kaugusel ja on 440 meetri sügavusel, olles Mehhiko lahes paigas, mis kannab nime Florida Escarpment.

NOAA teadlased leidsid vraki 16. mail ja teatasid sellest allveearheoloogidele, kes liitusid nendega live-video vahendusel, et nad saaksid koos allveeroboti abil vrakki uurida.

Allveearheoloogide sõnul on leiust tehtud fotodelt ja videotelt näha, et tegemist on 19. sajandi keskpaiga laevaga, mis on puust, kuid millel on ka vasest vooderdus. Laeva pikkus oli algselt 40 meetrit, kuid lagunemise tingituna on see nüüd lühem.

Arheoloogid lisasid, et laeva nimi ei ole teada, kuid roolirattalt olevalt vaseplaadilt leiti number 2109. Samuti ei ole andmeid, kellele see laev kuulus, kes olid meeskonnaliikmed, mida see laev vedas või mis eesmärgil seilas.

Laevavrakk. Pilt on illustreeriv
Laevavrakk. Pilt on illustreeriv Foto: Martin Hablützel / PantherMedia /Scanpix

Roboti tehtud fotodest pannaks kokku suur laeva foto, mida kasutatakse edasisel uurimisel. Lisaks rooliratta vaskplaadile leiti laeva ümbrusest veel vasest osi, millest osadel on kirjutised ja numbrid.

Kuigi laeva kere on tänu metallosadele hästi säilinud, ei ole midagi alles taglastusest.

Samuti leiti laevakerelt märke põlengust, mis lubavad oletada, et sellel laeval tekkis tulekahju. Uurijate arvates neelasid leegid suure osa laevast ning põlenud laev vajus lõpuks lainetesse, mis tulekahju kustutasid.

«Oleme ka varem laevavrakke leidnud, kuid nende kohta on kas varem andmeid või oleme andmeid saanud hiljem. Selle laeva kohta ei ole me arhiividest, vanadest väljaannetest ega merendusdokumentidest midagi leidnud.  Ei ole teada, millal ta uppus. Tegemist on tõelise «kummituslaevaga», mille otsa mereuurijad juhuslikult komistasid,» sõnas NOAA pressieisndaja Emily Crum.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles