Video: vaata, kuidas need kurikuulsad sarimõrvarid vahele jäid

Elu24
Copy
Sarimõrvar Ted Bundy kohtuistungil, 26. aprill 1979
Sarimõrvar Ted Bundy kohtuistungil, 26. aprill 1979 Foto: Mark Foley / AP / Scanpix

Korrakaitsjad on aastakümnete jooksul pidanud uurima ja tegelema sarimõrvaritega, kes kogukondi hirmutanud on. Mõnikord on nende tabamine vaid juhuse küsimus.

Pärast seda, kui Netflix avaldas mängufilmi Ted Bundyst, kus nimitegelast mängib Zac Efron, on rahvas taas mõtlema hakanud koletistele, kes meie seas iga päev ringi liiguvad. Täiesti tavaliste inimestena tunduvad mõrvarid on kahepalgelised ega hooli karvavõrdki inimelust. Nende püüdmiseks kasutatakse meeletus koguses ressursse, kuid sellest ei pruugi alati kasu olla.

Alljärgnevalt on toodud viis sarimõrvarit, kes tabati juhuslikult või mõrvarite eksimuse tõttu. Kuid selleks ajaks olid nad ikkagi tapnud tervel hulgal inimesi, kelle perede ja lähedaste elud on igaveseks rikutud.

RICHARD RAMIREZ

Ohvrite arv: 14

Richard Ramirez. 1985.
Richard Ramirez. 1985. Foto: Anonymous / AP

Richard Ramirezil oli palju õõvastavaid nimesid, aga hüüdnimi, mis tõeliselt temaga jäi, oli Öine Jälitaja. Aastatel 1984–1985 murdis Öine Jälitaja Los Angeleses majadesse sisse ja tappis kõik kodus olnud inimesed. Ta hirmutas kogu linna ja tema hirmuvalitsus lõppes tänu ootamatule kangelasele, 13-aastasele James Romerole. Väljas oli kuum ja pime, kui Romero nägi Öist Jälitajat enda koduaknast. Kui Ramirez avastas, et teda on märgatud, sõitis ta oranži Toyotaga ära, kuid poiss nägi seda ja kirjeldas politseile. Mõned päevad hiljem leidis politsei auto ja võttis sealt sõrmejälje. Ramireze fail oli juba süsteemis eelnevalt sooritatud varguse tõttu ja ta pilti näidati üle terve osariigi. Ramirez ei saanud kohe aru, et tema identiteet on avastatud, aga kui ta nägi oma pilti ajalehe esiküljel, siis ta püüdis varastatud autoga linnast põgeneda. Aga ta oli Ida-Los Angeleses, kus autovarastesse hästi ei suhtuta. Vihased naabrid ajasid meest mööda tänavaid taga ja peksid ta läbi. Ramirez suri 2013. aastal lümfoomi tõttu, olles kaks kümnendit hukkamist oodanud. 

JOSEPH JAMES DEANGELO

Ohvrite arv: 13

Joseph James DeAngelo
Joseph James DeAngelo Foto: FRED GREAVES / REUTERS

Paljud sarimõrvarid suudavad terve elu politsei eest peidus olla ning ei lähegi kunagi vangi. Pikalt paistis, et Golden State Killer ehk Kuldse Osariigi Mõrvar on üks nendest. California kannatas 1970. ja 1980. aastatel hirmulaine all, kui ettearvamatu sarimõrvar osariigis ringi käis. Seda kurikuulsat sarimõrvarit seostati hiljem 13 mõrvaga ning vähemalt 50 seksuaalse rünnakuga üle osariigi, aga teda ei õnnestunud tabada. Üks nendest põhjustest oli asjaolu, et uurijad ei olnud ikka veel DNAd asitõendina kasutama hakatud. Pärast sajandivahetust otsustasid California võimud analüüsida laipadelt leitud DNAd nende kasvava andmebaasiga ning leidsid siis osalise kattuvusega tulemuse. See tähendas, et nad leidsid kellelegi, kes oli Kuldse Osariigi Mõrvari sugulane. Pärast seda ei olnud enam keeruline politseil leida Joseph James DeAngelod, siis juba 72-aastast endist politseinikku, kelle DNA klappis täielikult mõrvari omaga.  

JEFFREY DAHMER

Ohvrite arv: 17

Tegu on ühe kurikuulsama sarimõrvariga läbi ajaloo, keda seostatakse vähemalt 17 mõrvaga. Tal õnnestus väga kaua kinnipüüdmist vältida, seda vähemalt seni, kuni ta korjas üles Tracy Edwardsi nimelise mehe. Kui homoseksuaalsel Dahmeril oli õnnestunud Edwardsi piltidele poseerimise ettekäändel oma korterisse kutsuda, pani mõrvar ohvril käed raudu ja tõmbas noa välja. Siis ta hakkas vaatamata «Exorcist III». Samal ajal, kui Dahmer oli hõivatud filmi vaatmisega, lõi Edwards talle tömbi esimesega vastu pead ja põgenes. Edwards leidis lõpuks mingid politseinikud, näitas neile käeraudu ja palus abi. Kaks politseinikku ja Edwards ise läksid koos Dahmeri korterisse tagasi ning leidsid eest jubedad fotod. Politsei arreteeris Dahmeri, panid tal käed raudu ja otsis korteri läbi. Nad leidsid peale fotode ka äralõigatud pead, kõdunevaid laipu, tõendeid kannibalismist ja umbes 11 ohvri jäänused. 

Kummalise kokkusattumusena avastas politsei hiljem, et Tracy Edwardsit otsivad Mississippi võimud taga kui seksuaalkurjategijat. Kõigele lisaks esitati talle 2011. aastal süüdistus tapmises.

DAVID BERKOWITZ

Ohvrite arv: 6

David Berkowitz
David Berkowitz Foto: / AP

Ajavahemikul 1976–1977 elasid New Yorgi elanikud paanika lävel, kui julm sarimõrvar liikus vabalt mööda tänavaid. Ta mõnitas politseinikke ja pani endale nime The Son of Sam ehk Sami Poeg. Politsei andis endast parima, et mõrvar tabada, aga see ei tahtnud kuidagi õnnestuda. 1977. aastal mõrvari hirmuvalitsus lõppes, kui Cecilia Davis viis oma koera jalutama. Davis jalutas Brooklynis, kui kummalise välimusega mees temast mööda tormas. Ta kõndis imelikult, justkui peidaks varrukas midagi. Mõned minutid hiljem kõlasid püstolilasud, mille tõttu Stacy Moskowitz suri mõned tunnid hiljem haiglas, aga Robert Violante jäi ellu. Mõlemad olid siis 20-aastased. Need olid The Son of Sami viimased ohvrid, sest kui Davis kuulis tulistamisest, siis meenus talle kummaline mees, keda ta oli tänaval kohanud ning pöördus võimude poole. Davis mäletas ka, et nägi liikluspolitseid valesti pargitud autole trahvi tegemas. Kui politsei trahvikviitungit kontrollis ja auto numbrimärgi leidis, siis tehti kindlaks, et see kuulub David Berkowitzile. Ta elas enam kui 30 kilomeetri kaugusel mõrvapaigast. Tänu Davise tunnistusele hakkas politsei David Berkowitzi lähemalt uurima ja mees tunnistas hiljem mõrvad üles.  

DENNIS RADER

Ohvrite arv: 10

Ajavahemikul 1974–1991 võttis endale ise nime pannud sarimõrvar BTK, mis tähendab Bind, Torture, Kill – Seo, Piina ja Tapa – kümnelt inimeselt elu. Ta kadus korraks pildilt, kuid 2004. aastal muutus ta uuesti aktiivseks. Ta saatis kohalikule uudistejaamale dokumente ja andis kõigile teada, et on elus ning terve. BTK tahtis kõik tõendid saata politseile flopi abil, kuid ei olnud kindel, kas teda on võimalik selle abil tuvastada. Ta lausa küsis seda politsei käest, paludes neil temaga aus olla. Politsei aga ei kavatsenudki tõtt rääkida ning kui mõrvar saatis neile flopi peal kogu materjali, oligi see täpselt see, mida nad mõrvari tabamiseks vajasid. Kui nad flopi sisu avasid, siis nad nägid, et selle sisu oli hiljuti salvestanud keegi Dennis, ning seda oli kasutatud lähedalasuvas kirikus. Kui nad siis nägid, et Dennis Raderi nimeline mees on kiriku koguduse liige, tegid nad DNA-testi. See tuli tagasi positiivsena ning BTK hirmulaine oli lõppenud. Ja seda lihtsalt sellepärast, et ta ei suutnud end politseid mõnitamast tagasi hoida, kuigi oli juba nendest pääsenud.

TED BUNDY

Ohvrite arv: u 30

Ted Bundy.
Ted Bundy. Foto: / AP

Ted Bundy mõisteti süüdi 36 kuue naise mõrvas, kuid võimud kahtlustavad, et see arv võib olla saja kandis. 1970. ja 1980. aastatel tegutsenud sarimõrvar pääses pikalt puhtalt, kuna politsei ei kasutanud mõrvajuhtumite uurimisel DNA-teste ning seega ei saadud Bundyt seostada mõrvadega Californias, Oregonis, Washingtonis, Idahos, Colorados ja Floridas. Tragikoomisel kombel keeldusid paljud uskumast, et Bundy on mõrvar, kuna oli meeldiv ja nägus. Politsei arreteeris Ted Bundy kiiruse ületamise tõttu. Sellele järgnes tema nime ja näo seostamine erinevates osariikides toimunud kallaletungide ning mõrvadega. Bundy mõisteti süüdi enam kui 30 naise mõrvas ja talle määrati kolm surmanuhtlust. Ta hukati 1989. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles