Video: NASA maaliline pilt röntgenikiirgusest

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA pildil on inimsilmale nähtamatu röntgenikiirgus
NASA pildil on inimsilmale nähtamatu röntgenikiirgus Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA kosmoseagentuur NASA avalikustas pildi, mille vaatamisel ei ole kohe aru saada, millega tegemist on. Kas sellel on lennukoridorid? Või hoopis globaalses internetis liikuv informatsioon?

Tegelikult on sellel maalilisel pildil inimsilmale nähtamatu röntgenikiirgus. 

NASA kogub kosmilise röntgenikiirguse kohta informatsiooni Rahvusvahelise kosmosejaamaga (ISS) kaasa liikuva NICER teleskoobi abil, mis talletab röntgenikiirgust ööpäev läbi.

Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS)
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) Foto: General / ©Lightroom Photos / TopFoto/Scanpix

NASA teatel on sellel pildil NICERi poolt ligi kahe aasta jooksul kogutud informatsioon röntgenikiirguse kohta. Pildil on kõige särvamana need alad, kus röntgenikiirgust on rohkem.

NASA pildil on inimsilmale nähtamatu röntgenikiirgus
NASA pildil on inimsilmale nähtamatu röntgenikiirgus Foto: Kuvatõmmis/Youtube

NICER kosmoseteleskoobi abil uuritakse ka neutrontähti. Eelkõige pulsareid, mis on tugeva magnetväljaga kiiresti pöörlevad neutrontähed, mis kiirgavad elektromagnetlaineid.

European Southern Observatory pilt kiiresti pöörlevast neutrontähest
European Southern Observatory pilt kiiresti pöörlevast neutrontähest Foto: ESO / AFP/Scanpix

Teadlaste eesmärgiks on uurida, milliseks muutub aine selliste tähtede keskmes.

NICER teleskoop vaatleb pulsarite elektromagentkiirgust, võrreldes seda oma liikumiskiiruse  ja asukohaga. NASA teatel tekitab see galatilise «GPS-süsteemi», milles pulsarid on nagu «majakad».

Tulevikus saavad raketid ja teised kosmosealused kasutada seda süsteemi kosmilises ruumis navigeerimisel.

NASA saatis NICER teleskoobi ISSi suunas teele 3. juunil 2017 raketi Falcon 9v1.2 pardal. 2018. aasta jaanuaris demonstreerisid ISSi astronaudid, kuidas nad NICERit kasutavad.

Röntgenikiirgus on elektromagnetkiirgus lainepikkuste vahemikus 0,01–10 nanomeetrit. Röntgenikiirgus on väiksema lainepikkuse ja suurema energiaga kui nähtav valgus ja ultraviolettkiirgus ning suurema lainepikkuse ja väiksema energiaga kui gammakiirgus.

Kuna röntgenikiirguse energia on suurem ja lainepikkus väiksem kui nähtaval valgusel, siis läheb see erinevatest ainetest paremini läbi kui valgus, võimaldades näha seda, mida valguse abil näha ei saa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles