Video: entusiast palus FBI-l uurida, kas lumeinimene on olemas

Inna-Katrin Hein
Copy
Foto 20. oktoobrist 1967, mille tegi Roger Patterson Põhja-Californias Bluff Creeki metsas. Pildil on väidetavalt lumeinimene
Foto 20. oktoobrist 1967, mille tegi Roger Patterson Põhja-Californias Bluff Creeki metsas. Pildil on väidetavalt lumeinimene Foto: General / ©2006 TopFoto / Fortean/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) uuris 1970. aastatel neile saadetud karvu, mis arvati olevat lumeinimese omad. 

Nüüd avalikustatud dokumentide kohaselt huvitas siis FBId, kas see legendaarne olend on tõesti olemas, teatab cnn.com.

Laboriuuring näitas, et tegemist ei olnud siiski suure inimesesarnase olendi karvadega, vaid need olid hirvekarvad.

Hirv. Pilt on illustreeriv
Hirv. Pilt on illustreeriv Foto: ANDY CLARK / REUTERS/Scanpix

FBI huvi lumeinimese vastu sai alguse sellest, et Lumeinimese infokeskuse juht Peter Byrne saatis 1976. aastal FBI juhtidele kirja, milles palus analüütikuid uurida neile tema poolt saadetavaid karvu, et lumeinimese kohta saaks kindlad andmed.

Byrne selgitas FBI-le, et nende karvade abil saaks tõestada lumeinimese olemasolu või lükata see ümber.

Kanadalasest lumeinimese uurija Dennis Gates lumeinimese kostüümis
Kanadalasest lumeinimese uurija Dennis Gates lumeinimese kostüümis Foto: General / ©2006 Credit:TopFoto / Fortean/Scanpix

FBI asejuht Jay Cochran, kellele allus siis ka FBI laboratoorium, teatas Byrne’ile, et tavaliselt nad ei tegele teadusuuringutega.

«Tegeleme krimijuhtumite uuringutega, kuid aegajalt võime tegeleda ka teadusega, kui see on huvipakkuv ja annab uut informatsiooni. Oleme nõus teie saadetud karvu, nahka ja kudesid uurima,» teatas FBI asejuht Byrne’ile kirjutatud kirjas.

FBI labori eksperdid uurisid neile saadetud bioloogilist materjali mikroskoopide all. Neid huvitas karvade jämedus, juurestruktuur ning nahatükkide ja kudede struktuur ja paksus.

Karvu ja nahka võrreldi mitmete liikide karvade ja nahaga.

FBI teatas tulemustest Byrne’ile, kes sai pettumuse osaliseks. 

Cochrani teate kohaselt ei kuulunud FBI laboris analüüsitud karvad ja nahk lumeinimesele, vaid hirvele.

Pärast seda teadet läks Byrne Nepali, et tuua veel karvu ja nahka, mille abil tõestada lumeinimese olemasolu, kuid järgmisel korral ei olnud FBI enam nõus sellist materjali uurima. 

Praegu 93-aastase Byrne sõnul ei ole ta loobunud otsimast tõendeid, mis kinnitaksid lumeinimese eksistentsi. 

Ühendkuningriigist pärit entusiast, kes 1960. aastatel kolis USAsse Oregoni, on aastate jooksul käinud mitmel korral Indias ja Nepalis, et leida kummalise inimesesarnase olendi kohta materjali. 

Byrne'i teatel on ta näinud ühes India templis lumeinimese skalpi ning Himaalaja mäestikus 4500 meetri kõrgusel ka selle olendi jalajälgi.  

Lumeinimene, keda tuntakse Himaalajas Jetina, Kaukaasias Almastina ja Põhja-Ameerikas Bigfootina, on väidetavalt inimeselaadne karvane olend, kes oletatavalt elab Himaalajas ja Pamiiris ning Kaukaasias ja Põhja-Ameerikas mäestikupiirkondades.  

Lumeinimese kohta puuduvad teaduslikud tõendid, mis tema olemasolu kinnitaksid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles