Video: renoveeritud 19. sajandi laev uppus pärast kokkupõrget konteinerlaevaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Uppunud kuunar Elbe No 5 Hamburgi lähedal Elbe jõe suudmealal
Uppunud kuunar Elbe No 5 Hamburgi lähedal Elbe jõe suudmealal Foto: Bodo Marks / AP/Scanpix

Saksamaa põhjaosas uppus renoveeritud 19. sajandi laev, kuna põrkas Hamburgi lähedal Elbe jõe suudmealal kokku konteinerlaevaga.

Kuunari Elbe No5, mis ehitati 1883, ja Küprose lipu all sõitva kaubalaeva Astrosprinter kokkupõrke tagajärjel said kuus täiskasvanut ja kaks last vigastada, teatab msn.com.

Kuunari pardal oli kokku 43 reisijat, kes kõik päästeti ja seda tänu viiele päästealusele, kes samas lähedal tegelesid ühe teise mereõnnetusega.

«Kui me ei oleks olnud läheduses, oleks kindlati keegi elu kaotanud,» teatas päästeteenistuse esindaja Wilfried Sprekels.

Päästjad ei suutnud siiski kuunari uppumist ära hoida ja see laev uppus võrdlemisi madalas vees, sest mastid jäid paistma.

Uppunud kuunar Elbe No 5 Hamburgi lähedal Elbe jõe suudmealal
Uppunud kuunar Elbe No 5 Hamburgi lähedal Elbe jõe suudmealal Foto: Bodo Marks / AP/Scanpix

See 37-meetrine kuunar ehitati 19. sajandi lõpul pilootlaevana, mis juhtis suuri laevu Hamburgist merele ja sadamasse. Tegemist on Hamburgi viimase sellest ajastust säilinud pilootlaevaga.

Saksamaa Hamburg
Saksamaa Hamburg Foto: via www.imago-images.de / imago images / Stephan Wallocha/Scanpix

1920. aastatel müüs Hamburg selle laeva USAsse, kus seikleja Warwick Tompkins ja ta pere kasutasid seda veepealse koduna. 2002 jõudis laev Hamburgi tagasi, see renoveeriti, et sellega saaks teha Hamburgi lähedasi laevasõite.

Kuni selle aasta maini leidis aset laeva uus renoveerimine, mis läks maksma 1,5 miljonit eurot. Alates juunist hakati selle laevaga tegema lõbusõite.

Laeva üks renoveerijatest, Wolfgang Bentz sõnas meediale, et tema ja ta kolleegid läksid uurima põhja länud vrakki, millest paistsid vaid murdunud mastid.

Bentz lisas, et suure tõenäosusega saab madalas kohas oleva puitlaeva kätte ja selle saab uuesti renoveerida.

«Tegemist on laevaga, mis on ka varem vigastada ja kannatada saanud. Päästeoperatsioonis võib veel vigastusi tekkida, kuid olen veendunud, et me saame ta kätte ja taas renoveerida,» lisas ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles