Victoria`s Secreti pesu valmib laste orjatöö abil?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miranda Kerr
Miranda Kerr Foto: SCANPIX

Maailmakuulsa pesufirma Vicoria´s Secret kallihinnaline pesu valmib lastest orjade abil.

Samas on neil pesuesemetel Ausa Kaubanduse ja loodussõbralikkuse sildid, edastab Daily Mail.

Kuid selle firma ausat ja seksikat imidžit ohustavad nüüd päevavalgele tulnud faktid, et rinnahoidjad, püksikud ja muud pesuesemed valmistatakse puuvillast, mille korjajad on lapsed, kellele ei maksta nende töö eest sentigi.

Sellisele järeldusele jõudsid Bloombergi uudisteagentuuri uurivajakirjanikud.

Orgaaniliselt kasvatatud puuvilla korjavad ka alla kümneaastased lapsed. Enamik lapsorjadest ei ole kunagi koolis käinud.

Teada on ka juhtum, kus üks laps hiilis salaja kooli, kuid ta farmerist sugulane, kelle põllul ta töötas, sellest teada sai, tõi ta koolist põllule tagasi.

Fare Trade (Ausa Kaubanduse) programmi raames püütakse aidata Aafrika vaeseid riike nagu Burkina Faso, kus lapstööjõu kasutamine on tavaline nähtus.

USA tööbüroo andmetel toodetakse puuvilla enamjaolt lapstööjõu või orjatööjõu abil. Puuvilla tootmisest rohkem orjatööjõudu kasutatakse vaid kullakaevandamisel.

Burkina Faso on ÜRO inimarengu indeksis olevast 187 riigist 181. kohal.

Bloombergi uurijad olid kuus nädalat Burkina Fasos, kus neil õnnestus lapsorje, nende perekondi, naabreid ja külavanemaid intervjueerida.

Leiti, et suur osa maapiirkonna lapsi töötavad nagu orjad ning ei saa haridust. 

2008. aastal Burkina Faso puuvillatootjate ühingu uuring paljastas, et paljud farmerid võtavad kasulapsi, kes töötavad puuvillaistandustes orjadena.

Uuring näitas, et 89 puuvillakasvatajast 57 protsenti kasutavad lapstööjõudu.

Victoria`s Secreti esindaja sõnul suhtuvad nad neisse Burkina Faso puuvillaistanduste kohta käivatesse andmetesse tõsiselt ning nad ei poolda lapstööjõu kasutamist.

Pesufirma Victoria´s Secret asutas 1977. aastal USA ärimees Roy Raymond pärast seda, kui ta oma abikaasale sobivat pesu ei leidnud.

Nüüdseks on sel firmal 1000 kauplust Põhja-Ameerikas ja Lähis-Idas.

Samuti on kuulsad Victoria`s Secret pesu-show`d.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles