Meditsiiniline mõistatus: naise genitaalidest voolas rinnapiima

Inna-Katrin Hein
Copy
Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud tugisüsteemi, et imetamisnõustamine oleks toimiv ja efektiivne. Alates käesolevast aastast toimuvad haigla juures regulaarselt tasuta imetamise teemalised loengud ja vestlusringid, olemas on imetamistuba ning töötab emapiimapank.
Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud tugisüsteemi, et imetamisnõustamine oleks toimiv ja efektiivne. Alates käesolevast aastast toimuvad haigla juures regulaarselt tasuta imetamise teemalised loengud ja vestlusringid, olemas on imetamistuba ning töötab emapiimapank. Foto: Mitar gavric / PantherMedia /Scanpix

Austrias elav naine koges, et pärast sünnitust toimusid ta kehas kummalised muutused, mille tõttu ta genitaalidest hakkas valget vedelikku voolama. 

29-aastane naine oli sünnitanud oma teise lapse, kui tal tekkis häbeme paremasse poolde valu ja arstid arvasid, et tal on seal mädapaise, kuid uurimine näitas midagi hoopis haruldast, teatab livescience.com.

Naine selgitas arstidele, et neli päeva pärast sünnitust tundis ta alakehas, eelkõige häbememokkade piirkonnas valu ja sealt hakkas erituma valget vedelikku. Sama juhtus ka ta esimese sünnituse järgselt. Kuna voolus oli pidev, siis pidi ta kasutama täiskasvanute mähkmeid ja end sageli pesema. 

Naine dušši võtmas. Pilt on illustreeriv
Naine dušši võtmas. Pilt on illustreeriv Foto: Kirill Ryzhov / PantherMedia /Scanpix

Arstid tegid kindlaks, et naise alakehast voolas rinnapiima ja nad arvasid, et naisel on mingi mutatsiooni tõttu rinnakude ja piimanäärmeid genitaalides ning need on «töökorras».

Arstid tegid naisele ultraheliuuringu, mis näitas, et seal olidki piimanäärmed.

Naise häbememokkade parem pool oli valulikum kui vasak ning selle põhjuseks oli asjaolu, et seal olid piimanäärmed väga suured.

Naisele tehti operatsioon, millega ta alakehast rinnakude ja piimanäärmed eemaldati ning valu ja paistetus kadus.

Austria Kepleri ülikooli haigla günekoloog ja günekoloogiline endokrinoloog Richard Meyer, kes oli selle naise raviarst, sõnas et varem ei olnud ta ühegi sellise juhtumiga kokku puutunud.

Arst. Pilt on illustreeriv
Arst. Pilt on illustreeriv Foto: Allen Graham / PantherMedia /Scanpix

Meyeri andmetel võivad 1- 5 protsendil naistest asuda rinnakude ja piimanäärmeid peale rindade keha teistes piirkondades.Tavaliselt üsna rinna juures, kaenlaaugus ja käsivarrel.  

Osadel juhtudel on vales kohas arenenud väikesed rinnad, millel on olemas ka rinnanibud.

«Kui naisel on kehas kuskil rinnakudesid ja piimanäärmeid, siis see tavaliselt ilmneb raseduse ja imetamise ajal. Või siis jõutakse sellise koe jälile, kui seal tekib kasvaja,» selgitas günekoloog.

Vales kohas asuvad koed saab eemaldada kirurgilisel teel ja need ei kasva hiljem tagasi.

Austria juhtumis naine paranes operatsioonist ja enam tal alakehast rinnapiima ei tulnud. Alakehast piimanäärmete eemaldamine ta rindu ei mõjutanud ja ta toitis oma last tavapäraselt rindadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles