Erootikaajakiri Maaja sai 30-aastaseks

Elu24
Copy
Erootikaajakiri «Maaja» sai 30-aastaseks
Erootikaajakiri «Maaja» sai 30-aastaseks Foto: osta.ee

Aastal 1989 tööd alustanud erootikaajakiri on käinud läbi tulest ja veest ning on vaatamata kõigele 30 aasta jooksul nii mõnegi noormehe täismeheks teinud.

Ajakirja Maaja peatoimetaja, kes kasutab pseudonüümi Peter Hagen, kirjutas erootikaajakirja tekimisest ja kujunemisest pika ülevaate, mida siinkohal refereerimine.

Hagen tegi väikese ülevaate legendaarse erootikaajakirja tekkest, mida oli Nõukogude aja lõpul keeruline teha. Ületada tulid mitmed takistused, ka tsensuur, ja bürokraatia.

«Erootikaväljaande väljaandmise jumalavallatu idee tekkis Matti Loogal 1989. aasta alguses. Huvi seksiteema vastu oli suur. Õnneks oli 1989. aastaks ilmunud mitmeid sotsialismi alusmüüre õõnestavaid märke. Üks neist oli kooperatiivide seadus, mis lubas eraisikutel teeninduskooperatiive asutada. Matti leidis seadusest, et kooperatiiv võib anda välja ka infolehte, kuid mitte iseseisvalt, vaid mingi ametiasutuse n-ö tiiva all. Veel tuli nõusolek saada rajooni parteibüroolt, mille eesotsas oli Jaak Allik. Tänu Alliku tolerantsusele õnnestus ka see takistus ületada. Viimasena pidi oma «dabro» andma Glavliti (tsensuur) Eesti esindaja. Talle sai rõhutatud tulevase väljaande üldkultuurilembust, erootika osa mainis Matti mokaotsast ja muuseas. Ja vanahärra jäi nõusse.»

Ja üllatus kõigile teadmatutele. Erootikaajakiri ei kandnud alguses oma praegust nime Maaja, vaid hoopis Maarja. Seda nime kasutati kolm aastat, kuni usutegelased leidsid, et religioossete sugemetega Maarja ei sobi kuidagi erootikaajakirja nimeks.

Maarja esimene number ilmus 30 aastat tagasi, juunis 1989. Tiraaž oli 40 000 ning hind 50 kopikat. Pole üllatus, et kogu tiraaž müüdi ära. Sama edukad oldi ka terve ülejäänud aasta.

Erootikaajakiri Maaja sai 30-aastaseks.
Erootikaajakiri Maaja sai 30-aastaseks. Foto: osta.ee

Ajakiri tegeles alguses vaid tõlkelugude avaldamisega, kuid hiljem tekkisid ka juba Eesti «oma» lood. Kohalikud autorid hakkasid esitama oma lugusid. Kehvema kvaliteediga lood lendasid prügikasti, paremad said avaldatud.

Kohe alguses rakendatud standard ning kvaliteedifilter võimaldas Maajal alistada mitmed teised konkurendid, kes püüdis sellesse nišivaldkonda tungida. Huvileht, Pille, Maarjo (ilmus ainult üks number), Mr. Alex, Erotica, Lilith, mr.alex ja Eeva pidid Maaja paremust tunnistama.

Ajakirja osas on tunnustust jaganud peale lugejate ka Soome ja Läti kolleegid, kellest viimased peavad Maajat Baltimaade parimaks erootikaajakirjaks. Kui ajakiri alustas mustvalge lehekesena, siis juba 1995. aastal valmis kõige esimene täielikult arvutis kujundatud number.

Peter Hagenist sai ajakirja peatoimetaja 1993. aastal ning on seda laeva siiamaani edukalt juhtinud.

«Igal juhul püüame ka edaspidi pakkuda lugejatele uut, huvitavat ja üllatavat, sest seksitemaatika on ammendamatu,» sõnas Hagen.

Ta lisas: «Ja lõppude lõpuks on Maaja sõnavabaduse, poliitilise ebakorrektsuse ja demokraatia lipulaev Eestis! Milline teine väljaanne veel julgeks oma kodulehel nii avameelselt ja ilustamata käsitleda araabia-aafrika invasiooni Euroopasse? Millises ajakirjas te veel näete selliseid pilapilte ja nalju taevani kiidetud araabia-aafrika sissetungijatest? Ainult Maajas!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles