Video: 10-aastane tüdruk tegi ajalugu, ronides maailma kõrgeima graniitkalju tippu

Inna-Katrin Hein
Copy
Selah Schneiter El Capitanil ronimas
Selah Schneiter El Capitanil ronimas Foto: twitter.com

Ameerika Ühendriikides tegi 10-aastane tüdruk ajalugu, ronides Californias Yosemite’i rahuvspargis asuva maailma kõige kõrgema graniitkalju tippu, olles noorim selle kalju vallutaja. 

Tegemist on järsu siledaseinalise kalju, 914-meetrise El Capitaniga millel ronimine on isegi kogenud kaljuronijatele keeruline, teatab cnn.com.

10-aastane Selah Schneiter, kes on 127 sentimeetrit pikk ja kaalub 24 kilogrammi, ronis sellel kaljul möödunud nädalal koos isa Mike’i ja isa sõbra Mark Regier’ga. Nad jõudsid pärast viis päeva kestnud pingutust tippu 12. juunil.

Isa tegi hästi hakkama saanud tütrest video, millel laps rõõmustab, et suutis kaljule ronida.

Kaljuronimine on sel ameerika tüdrukul veres, sest 15 aastat tagasi ronisid sellel ta isa Mike ja ema Joy, kelle armastus sai alguse ronimisel.

Pärast tütre sündi ja ta sirgumist on pere käinud seal ronimas peaaegu igal aastal. See on nende suvine peretraditsioon.

2015. aastal vallutasid El Capitani kaljuronijad Kevin Jorgenson ja Tommy Caldwell, olles esimesed, kes tegid seda peaaegu ilma abivahendeid kasutamata. Neil olid vaid köied.

Nende ajalooline tõus tippu kestis 19 päeva.

El Capitan kalju on Yosemite’i üks populaarsemaid kaljusid, olles nii mägi- kui kaljuronijate ja base- hüppajate seas populaarne.

Yosemite rahvuspark, mille pindala on 3081 ruutkilomeetrit, asub Ameerika Ühendriikides Californias Mariposa ja Tuolumn maakonnas.

Aastas külastab seda üle 3 miljoni turisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles