Varro Vooglaid toriseb: miks peab Eesti maksumaksjate rahaga Hollywoodi äriprojekte poputama?! (4)

Elu24
Copy
SAPTKi juhatuse esimees Varro Vooglaid.
SAPTKi juhatuse esimees Varro Vooglaid. Foto: Erik Prozes

Kultuuriministeerium teatas, et Eesti riik annab Christopher Nolani filmile tagasiarvelduseks viis miljonit eurot. Selline otsus ei meeldi paljudele, kaasa arvatud Varro Vooglaiule. 

Valitsus suurendas kultuuriministeeriumi ettepanekul tagasimaksefondi Film Estonia mahtu ühekordselt ligi 5 miljoni euro ulatuses. Toetuskava suurendati seoses Eestis toimuvate Christopher Nolani filmi «Tenet» võtetega. 

Kultuuriminister Tõnis Lukas ütles, et kui tagasimakset ei oleks, siis läheksid filmitegijad teise riiki. 

«Ja mis siis, tahaks küsida! Mis häda meile sellest siis sünniks?» ütles selle peale Varro Vooglaid. 

«Igal juhul jääb täiesti arusaamatuks nii see, miks peab Eesti maksumaksjate rahaga Hollywoodi ÄRIPROJEKTE poputama, just nagu ka see, kuidas on üleüldse õigustatud maksumaksjate rahaga nii kergekäeline ümberkäimine. Sellest, et sama raha eest saaks 33,3 aastat Valga haigla sünnitusosakonda avatuna hoida või raskelt haigetele lastele ravimeid osta, ei hakka enam uuesti pikemalt kirjutama. Aga õige, jah, see ju ei teeks Eestit Hollywoodis tuntuks,» pahandas Vooglaid.

Siis ta lisas, et tema ei taha makse maksta, kui raha ei lähe sinna, kuhu tema tahab.

«Mina igal juhul makse maksta ei taha, kui minu maksuraha kasutatakse mitte elementaarsete riiklike funktsioonide täitmiseks, vaid Hollywoodi äriprojektide subsideerimiseks,» põhjendas ta.

Christopher Nolan.
Christopher Nolan. Foto: EKATERINA CHESNOKOVA / Sputnik

Film Estonia toetuskava eesmärk on soodustada väliskapitali juurdevoolu Eestisse ning anda hoogu filmide tootmiseks Eestis. 

Filmide toetuskava loodi 2016. aastal, kui majandust elavdav toetusmeede ning senine analüüs kinnitab, et iga investeeritud euro tuleb välisinvesteeringutena vähemalt kuuekordselt tagasi.

«Tagasimaksearvestusse lähevad loomulikult ainult need kulud, mis on tehtud siinsetele partneritele, mujal resideerivate staaride ja muu personali kulud arvesse ei tule,» ütles kultuuriminister Tõnis Lukas.

Lõpetuseks lubas Vooglaid anda riigile ultimaatumi, et kui riik ei maksa kinni kolmandikku tema juhitava «Objektiivi» kulutustest, siis lähevad nad teise riiki.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles