Video: e-sigaret plahvatas teismelise suus, lõhkudes ta alalõua ja osa hambaid (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
E-sigarett. Pilt on illustreeriv
E-sigarett. Pilt on illustreeriv Foto: EVA HAMBACH / AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Nevada osariigis sai teismeline poiss raskelt vigastada, kui e-sigaret ta suus plahvatas.

Salt Lake Citys asuva Utah' ülikooli lastehaigla traumakirurgi Katie Russelli sõnul vigastas plahvatus 17-aastase Austin Burtoni alalõualuud, mis murdus ning murdis mitu hammast, teatab livescience.com.

Teismeline jõudis haiglasse alles kaks tundi pärast õnnetust.

Arstid tegid talle näoskaneeringu, mis kinnitas rasket lõua-ja suuvigastust.

Noormehele tehti kaks operatsiooni, mille käigus ta murdunud lõualuu fikseeriti titaanplaadi abil ning osa hambaid said metallist toe. Paar hammast tuli eemaldada, kuna igemevigastuse tõttu nad logisesid.  

Noormehe raviarst Jonathan Skirko sõnas, et ta patsient nägi alguses välja, nagu teda oleks näkku tulistatud.

E-sigareti plahvatuse tõttu sai 17-aastase noormehe alalõualuu vigastada ja osa hambaid murdus
E-sigareti plahvatuse tõttu sai 17-aastase noormehe alalõualuu vigastada ja osa hambaid murdus Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Olen ravinud väga erilisi vigastusi, kuid midagi sellist ma varem kogenud ei olnud,» sõnas raviarst.

Kuna kuus nädalat tagasi tekkinud vigastus oli raske ja paranemine võtab aega, siis ei saa ta veel korralikult suud sulgeda. Tal puudub ka hambaid ning talle pannakse ära tulnud hammaste asemele implantaadid.

Arstid loodavad, et inimesi teavitatakse rohkem ohtudest, mis võivad e-sigareti kasutamisega kaasneda.

E-sigaretid töötavad liitiumioonakul, mida kasutatakse ka mobiiltelefonides, kuid e-sigarettides on nad ohtlikumad.

Ekspertide hinnangul võib e-sigaretist saada aku tehnilise probleemi tekkides «rakett», mille kahjustus on suur.

USA Toidu- ja Ravimite Administratsioon (FDA) ei ole seni keelanud liitiumioonakuga e-sigarette.

British Medical Journal teatel leidis ajavahemikul 2015–2017 USAs aset 2035 e-sigareti plahvatusõnnetust.

Nicorex Baltic OÜ juht Sven Kotke kommenteeris USAs aset leidnud juhtumit:

«Eestis seda tüüpi seadmeid praktiliselt ei müüda ja meie pole neid kunagi müünud. Soovitame enne e-sigareti seadme muretsemist kindlasti alati uurida, ega ei ole tegemist mehhanilise seadmega. Mehaanilised seadmed ehk meh-modid, mida selle õnnetuse korral inimene kasutas, on e-sigareti seadmed, millel puudub igasugune turvavarustus. See on põhjus, miks Nicorex kauplused pole kunagi müünud mehaanilisi seadmeid ja ei hakka seda ka tegema, sest turvalisusega me ei riski. See oleks sama nagu teile müüdaks auto, millel puudub igasugune turvavarustus: turvavöö, truvapadjad, turvakardinad ja platsmassist kere. 

Põhjus, miks mehhanilisi seadmeid ostetakse, on nende odavam hind. Üldjuhul on need odavamad ja paljud kasutavad seda konkurentsieelise saamiseks, sest saavad pakkuda välimuselt ilusaid e-sigarette justkui soodsama hinnaga. Soodsamad on mehhaanilised seadmed sellepärast, et neis pole mitte mingisugust tehnoloogiat, puuduvad kontrollerid, chipid jne. Seal on ainult toru, mille sees on aku ja mille juhtmed jooksevad otse küttekehasse. Kui tekib lühis, ongi plahvatus käes. 

E-sigarettide puhul on oluline kasutada ainult e-sigarettide jaoks ette nähtud seadmeid ja vedelikke. Kõige hullem juhtub siis, kui kasutatakse e-sigareti jaoks mitte ette nähtud aku elemente ehk siis näiteks sülearvuti omi. Need on odavamad, aga pole ette nähtud voolutarbele mida e-sigaret vajab. Tähtis on meeles pidada, et vahetatav akuelement vajab õiget kohtlemist ning transportida tohib seda ainult selleks ettenähtud vutlaris või ümbrises. Juhul, kui akuelemendi kate on vigastada saanud, ei tohi sellist akut mitte mingil juhul kasutada.

E-sigarettide korral tuleb alati kasutada selleks ette nähtud seadmeid ja vedelikke, mis on Terviseameti poolt kontrollitud. Valmis vedelike puhul on nõutud laboritestid, mida nõuab Terviseamet ja mis näitab, et vedelik on kontrollitud, kvaliteetne ja legaalne».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles