Norra kool loobus päkapikumütsidest ja jõulupeost

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kool loobus päkapikumütsidest ja jõulupeost
Norra kool loobus päkapikumütsidest ja jõulupeost Foto: SCANPIX

Norras Orenis said viienda klassi jõulupeole kogunenud lapsed ja nende vanemad üllatuse osaliseks.

Peo alguses sõnasid õpetajad, et tegemist ei ole mitte jõulupeo, vaid talvepeoga, edastab iltalehti.fi.

«Õpilastele anti käsk punased päkapikumütsid peast võtta. Kooli esindaja sõnul näitavad punane müts ja jõulupidu teiste kultuuride ja religioonide mitteaustamist,» sõnas ühe õpilase ema Vibeke Alm Thoen.

Sama õpilase isa sõnul oli õpetajate käitumine imelik, kuna kutsetel oli selge sõnaga kirjas, et tegemist on jõulupeoga ning ka jõuluvana pilt.

Norralase arvates võib kool oma poliitilise korrektsusega minna nii kaugele, et ei luba Norra jõulutraditsioone enam üldse kooli.

Kooli juht Tove Fredriksen eitas, et jõulutraditsioone on tsenseeritud.

«Ma ei olnud kohal, kuid õpetajate sõnul oli tegemist üsna tavalise peoga enne vaheaega. Õpetajad ja õpilased olid juba varem kokku leppinud, et tegemist ei ole jõulupeoga,» sõnas koolijuht.

Fredrikseni sõnul meenutati peol sügisperioodi õppetööd, loeti talve kohta käivaid luuletusi ning lauldi laulu «Tenke Sjael» (Mõtle iseseisvalt).

Koolijuht rõhutas, et kuna koolis õpib väga erineva taustaga õpilasti, siis tuleb nende päritolu ja kultuuri arvesse võtta.

Vanemate nõukogu juhi Mette Pytteni kinnitusel saavad õpilased ise otsustada, kuidas nad tähistavad õppeperioodi lõppemist. Pytteni arvates oli talvepidu geniaalne idee.

Tema arvates oleks skandaal ära jäänud, kui vanemaid oleks selle suhtes paremini teavitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles