Eesti pangas näeb Pärnade kunsti

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga ja Priit Pärn avasid Eesti Pangas näituse.
Olga ja Priit Pärn avasid Eesti Pangas näituse. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Panga kuppelgaleriis (Estonia pst 13) on avatud Olga ja Priit Pärna graafiliste tööde näitus „Elu ilma Gabriella Ferrita".

Väljapanekul näeb valikut 2008. aasta Eesti edukaima ning suurt rahvusvaheliselt tähelepanu pälvinud animafilmi „Elu ilma Gabriella Ferrita" tegemisel valminud joonistustest ja visanditest ning nende väljatrükke.

„Näitusel esitletud tööd on valminud peamiselt ofort-tehnikas, mis ei anna aimu mitte ainult filmi loomise tehnilisest poolest, vaid näitab ilmekalt, millist kunsti- ja kujundikeelt filmis kasutatakse," kommenteeris väljapanekut näituse kuraator Eha Komissarov.

Komissarovi sõnul on Priit Pärn leidnud Olga näol endale uue mõttekaaslase. Kunstnike koostöö ei kulge mitte vana lõhkumise, vaid uue laienemise, teisenenud graafilise stiili nimel.

„Priit Pärn on soostunud muutma oma väljakujunenud käekirja ning võtma omaks uusi tegelaskujusid, kuid tema isikupära ja kunsti parimad omadused on säilinud," tõdes Komissarov.

Olga Pärn on sündinud Minskis ja õppinud Minski kunstikoolis illustratsiooni ja gravüüri. Ta on töötanud stuudios Belarusfilm graafiku, animaatori, dekoraatori ja kunstnikuna. 2005. aastal lõpetas ta Prantsusmaal La Poudriére'i animatsioonikooli. Samal aastal algas koostöö Priit Pärnaga ja valmis animeeritud luulefilm „Ma kuklas tunnen...".

Priit Pärn on eesti animafilmirežissöör, karikaturist ja graafik, kelle käe all on valminud 16 animafilmi. Ta on oma tööde eest võitnud arvukalt auhindu ja elutööpreemiaid.

Bioloogi haridusega Pärna karjäär filmimehena algas joonisfilmi „Kilplased" tegelaste kujundamisega 1976. aastal. Viimased 10 aastat on Pärn töötanud õppejõuna Euroopa riikide filmikoolides, ta on Kunstiakadeemia animatsiooniosakonna juhataja.

Olga ja Priit Pärna näitus jääb Eesti Pangas avatuks kuni 2009. aasta veebruari lõpuni. Näitust saab külastada tööpäevadel kl 9-17, külastamiseks tuleb eelnevalt ette helistada Eesti Panga telefonil 668 0751.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles