Pildid ja video: täna algab Glastonbury muusikafestival, kuhu on oodata 200 000 muusikasõpra

Inna-Katrin Hein
Copy

Täna, 26. juunil algab Ühendkuningriigis Somersetis iga-aastane kuulus Glastonbury muusikafestival, mis kestab kuni 30. juunini.

Briti meedia teatel hakkasid fännid festivalialale, Worthy Farmi saabuma juba varahommikul, et telklaager üles lüüa ja end mugavalt sisse seada.

Glastonbury muusikafestivalile saabujad
Glastonbury muusikafestivalile saabujad Foto: South West News Service/Scanpix

Lisaks tavalisele telkimisalale, kuhu saab oma telgi püsti panna, on seal ka luksustelgid, kus ligi nädalane ööbimine maksab 8000 naela (8880 eurot).

Sellel aastal näeb pealaval Pyramide Stage’il esinemas Sheryl Crowd, Liam Gallagheri, Janet Jacksonit, Anne-Maried, Carrie Underwoodi, Miley Cyrust ja teisi.

Glastonbury muusikafestival. Pildil pealava Pyramid Stage
Glastonbury muusikafestival. Pildil pealava Pyramid Stage Foto: South West News Service/Scanpix

Glastonbury festivali idee tekkis muusik Michael Eavisel kui ta oli 1960. aastate lõpul Bathis Led Zeppelini kontserdil. Esimene festival toimus 1970. aastal ja see oli pigem kohalik sündmus, kuna muusikat oli kuulamas vaid 1500 inimest.  

Glastonbury muusikafestivalile saabujad. Pildil vasakult teine on selle muusikafestivali algataja Michael Eavis
Glastonbury muusikafestivalile saabujad. Pildil vasakult teine on selle muusikafestivali algataja Michael Eavis Foto: South West News Service/Scanpix

Pilet maksis siis 1 nael (1,1 eurot) ja piletihinna sees oli ka värske lehmapiim kohalikust farmist.

Nüüd maksab festivalipass 250 naela (277 eurot) ja muusikafänne on umbes 200 000.

Kui festivaliala oli alguses ühe farmi maal väikesel alal, siis nüüdseks toimuvad muusikasündmused 364 hektari suurusel alal ning mitmetel lavadel. 

Kuna festivalipaik on kohalike elukohtade lähedal, siis on kehtestatud kellaajad, millal kontserdid võivad toimuda.

Üks reegliterikkujatest on olnd endine biitel Paul McCartney, kelle kontsert kestis üle aja ja kohalikud võimuesindajad määrasid korraldajatele trahvi.

Lisaks muusikutele on sellel festivalil üle astunud ka näitlejad, kes tegelevad muusikaga. Näiteks 2017 esines seal «Kariibi mere piraatide» staar Johnny Depp oma ansambliga.

Glastonbury festival on läinud aasta aastalt ikka «rohelisemaks». Sel aastal ei tohi kasutada seal plastmassist veepudeleid. Festivalialal on 850 veekraani ja tosin suurt veekioskit kust saab täita kodust kaasa võetud mitmekordse kasutamisega anumaid.

Samuti on paigaldatud sadu välikäimlaid, et külastajad ei käiks jõe ääres oma ihuvajadusi rahuldamas nagu veel paar aastat tagasi tehti. Pärast festivali teatasid kohalikud võimud jõereostusest, mille tagajärjel hukkus vähemalt 40 kala.

Glastonbury muusikafestivalile saabujad
Glastonbury muusikafestivalile saabujad Foto: South West News Service/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles