Ameeriklannat, keda raseduse ajal tulistati, süüdistatakse oma sündimata lapse mõrvas

Elu24
Copy
Rase naine. Pilt on illustreeriv.
Rase naine. Pilt on illustreeriv. Foto: Scanpix/PA Images

Alabama osariigis Ameerikas võib 27-aastane Marshae Jones oma sündimata lapse mõrva eest vangi minna. 5. kuud rase olnud naine sattus sõnelusse, mille käigus teda tulistati, kuid mõrvas süüdistatakse hoopis Jonesi ennast, vahendab Rolling Stone.

Selle aasta alguses Alabama osariigis sõnelusse sattunud Jones oli juhtunu hetkel 5. kuud rase. Tüli tekkis väidetavalt Jonesi sündimata lapse isa identiteedi pärast. Naine viidi pärast tulistamist koheselt haiglasse, kuid mõne aja pärast rasedus katkes.

Rasedat Jonesi tulistanud Ebony Jamisonile esitati küll mõrvasüüdistus, kuid vandemeeste kogu teda süüdi ei mõistnud. Väidetavalt alustas sõnelust Jones ning Jamison astus enesekaitseks välja. Nüüd on mõrvasüüdistus esitatud Jonesile.

«Kui 5. kuud rase olev naine alustab kaklust ja ründab teist inimest, siis ma usun, et osa vastutusest sündimata lapse vigastamisel, langeb emale,» kommenteeris vahetult pärast juhtunut olukorda politseiülem. 

Jonesile esitati süüdistus sündimata loote elu seaduse alusel, mis kehtib igale sündimata lapsele, vaatamata tema elujõulisusele. Seadus on rakendatud ligi 38 Ameerika osariigis, kus võidakse loote mõrvas süüdistada ka sündimata lapse ema.

Eelnev seadus peaks rasedaid pigem kaitsma, kuid on juhtumeid, kus seadusel on vastupidine efekt. Näiteks on Mississippi osariigis tapmises süüdimõistetud naine, kelle laps sündis surnult. Samuti leiavd mitmed reproduktiivsete õiguste kaitsjad, et loote surmaga seonduvaid seadusi kuritarvitatakse ning kasutatakse naiste suhtes ebaõiglaselt.

Selle aasta mais võeti Alabama osariigis vastu seadus, mis keelab kõik abordid välja arvatud juhud, kus lootel on surmav anomaalia või loode seab tõsiselt ohtu ema tervise. Samas keelab abordiseadus rasedust katkestada ka vägistamise ja intesti ohvritel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles