Mees koges karmil viisil, et kerakala ja kokaiin ei sobi kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Kerakala
Kerakala Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Floridas elav mees koges üsna karmil viisil, et kerakala ja kokaiini koos tarbimine võib võtta elu.

Jaapanis on kerakala delikatess hoolimata sellest, et sisaldab surmavat loomset mürkainet tetrodoksiini, mis blokeerib närvisüsteemi närviimpulsid, teatab livescience.com.

«Kerakala ei ole kala, mida püüad, küpsetad ja sööd. Jaapanis õpivad kokad aastaid, kuidas mürgist kerakala valmistada, et kala sööjad ei saaks mürgistust ja ei sureks,» sõnas Floridas juhtunuga kursis olev Oregoni ülikooli arst Zane Horowitz.

Jaapani kokk ja kerakala. Pilt on illustreeriv
Jaapani kokk ja kerakala. Pilt on illustreeriv Foto: Itsuo Inouye / AP/Scanpix

Arsti sõnul oli haiglasse erakorralise meditsiini osakonda jõudnud mees tarbinud kokaiini ja söönud konserve. Teda uurinud arstid arvasid, et tal on tavaline toidumürgistus.

Kuid uurimine näitas, et tal oli organismis nii kokaiini kui ka tetrodoksiini, mida leidub kerakalades. Sellest järeldati, et ta võttis kokaiini ja sõi kerakala.

Kokaiini tarbimine oli mehele tekitanud kõrge vererõhu ja neeruhaiguse.

Kokaiini ninna tõmbamine. Pilt on illustreeriv
Kokaiini ninna tõmbamine. Pilt on illustreeriv Foto: Steve Parsons / PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Lisaks oli mees haiglasse jõudes nõrk, tal oli kõhu- ja südamevalu, raskusi rääkimisega ning ta ei tundnud oma käsi ja jalgu.

Mehega koos tuli haiglasse ta vanaema, kes oli kerakala valmistanud ja seda samuti söönud. Selgus, et vanaema sõi kerakala vähem kui ta lapselaps ja selle tõttu oli ta mürgistus kergem. Samuti ei olnud naine võtnud kokaiini. 

Vanaema oli natuke uimane ja ta jalad  olid nõrgad.

Kerakala ja kokaiini koos tarbinud mehele anti esmalt vererõhku alandavaid tablette. Talle manustati samuti botuliini antitoksiini, kuna arvati, et tal on botulism.

Botulism on lihaste halvatusega kulgev raske haigus, mida põhjustab anaeroobse bakteri Clostridium botulinum'i eritatav mürkaine botuliin.

Ravimid ei mõjunud, mehel tekkis kopsupõletik ja neerud lakkasid töötamast, mille tõttu ta vajas ka dialüüsi.

«Patsiendi tervis hakkas järkjärgult paranema, kuid neerud ei hakanud  enam korralikult tööle. Ta vajab seni dialüüsi. Patsiendi vanaema tervis sai enamvähem korda. See juhtum näitas, et kerakala oskamatu valmistamine võib tekitada raskeid terviseprobleeme ja lõppeda surmaga. Selles juhtumis jäid mõlemad inimesed ellu,» sõnas Michigani ülikooli toksikoloog Bill Atchinson, kes ei olnud selle juhtumiga otseselt seotud, kuid kes oli kursis.

Horowitzi ja Atchinsoni arvates võis mehe vanaema osta kerakala mustalt turult ja ta ei osanud seda õigesti valmistada.

«Kerakala ja kokaiin koos on väga ohtlik kombinatsioon. Mehe neeruprobleem ei olnud tingitud otseselt kerakala mürgist, vaid eelkõige kokaiinist. Kokaiin ei mõju otseselt neerudele, kuid tekitab kõrge vererõhu, mis võib neerud rivist välja lüüa. » tegid eksperdid kokkuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles