Juutuuber Deana Noop valusast koolikogemusest: sellist käitumist poleks elu sees täiskasvanud inimestelt oodanud (1)

Elu24
Copy
Deana Noop puhkes koolikiusamisest rääkides nutma.
Deana Noop puhkes koolikiusamisest rääkides nutma. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Äsja juuksuri erialal Tartu kutsehariduskeskuse lõpetanud juutuuber Deanabanana ehk Deana Noop rääkis avameelselt oma koolikogemusest.

25-aastane juutuuber, kellel on käes Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni bakalaureusekraad, otsustas juuksuriks õppida, kuna tahtis pärast ülikooli midagi praktilisemat proovida.

Kuigi koolitee jõudis juunis eduka lõpuni, ei kulgenud poolteist aastat kestnud õpingud sugugi muretult: Deanal tuli rinda pista nii koolikiusamise kui ka ebameeldivate klientidega.

2014. aastal Youtube'is alustanud Deana ei julgenud toimuvast kooliskäimise ajal rääkida, kuid tegi seda nüüd, kui enam ei pea kartma, et ta koolist välja visatakse.

Deana rääkis avameelses videos, et kuigi kooli alguses tundus kõik hästi olevat, ilmnesid peagi probleemid. «Kui sul on koos grupp tüdrukuid, siis väike tagarääkimine on väga tavaline, aga sellist kiusamist, milleks see lõpuks muutus, poleks ma elu sees täiskasvanud inimestelt oodanud,» rääkis juutuuber.

Deana sõnul oli kursusel kaks tüdrukut, keda esialgu taga räägiti ja seejärel hakati neid grupist välja tõrjuma. «Rääkimine on üks asi, aga kiusamine hoopis teine,» ütles juutuuber. «See algas nii, et kommenteeriti paari juhtumit ja natuke naerdi selle üle, aga lõppes sellega, et kui neid inimesi polnud klassiruumis, siis kogu aeg lihtsalt räägiti neid taga, muud ei tehtudki.»

«Panin selle video üles nädalavahetusel ja kui nädala alguses kooli läksin, oli järsku terve klass vait ja ma tundsin, et midagi on valesti,» meenutas Deana.

Deana täpsustas, et kuigi kõik polnud nii vaenulikud, läksid teised kiusamisega kaasa, kuna grupp oli väike, kokku ainult 15.

Mullu kevadel jõudis kiusamisjärg Deanani, kuna ta pani Youtube'i üles video, kus teeb eri asutustesse tüngakõnesid. Kooliõdede arvates polnud see sugugi naljakas ja ta tõrjuti grupist välja.

«Panin selle video üles nädalavahetusel ja kui nädala alguses kooli läksin, oli järsku terve klass vait ja ma tundsin, et midagi on valesti,» meenutas Deana. «See vaikus ei kestnud kaua, sest kohe tunni alguses tulid mu juurde needsamad inimesed, kes olid kõige suuremad kiusajad, ja küsisid minult ähvardava tooniga, kas mu uus video peaks naljakas olema.»

Kursusekaaslased süüdistasid Deanat, et «temasuguste inimeste pärast ei tõuse kellelgi tunnipalk ja ta segab kõigi tööd oma kõnedega». Kuigi juutuuber tunnistas, et tüngakõnede tegemine pole just kõige eeskujulikum käitumine, täpsustas ta, et helistas igale poole ainult ühe korra ning kõik asjaosalised said naljale pihta ja naersid telefoni otsas.

Selle video järel lõpetasid Deanaga suhtlemise isegi need, keda ta oli varem oma sõpradeks pidanud. «See jäigi kooliaasta lõpuni nii, et kui mind polnud ruumis, siis mind räägiti taga, ja kui olin ruumis, siis nad vaikselt sosistasid ja vaatasid mu poole.»

Tol ajal oli Deanal põlv haige, ta ei saanud korralikult seista ega öösiti isegi magada, kuna põlv tegi valu. Kursusekaaslased tegid nalja ka selle üle. «Kui see pole puhas õelus, siis ma ei tea, mis see on,» ütles juutuuber.

Juutuuber rääkis, et eelmine kooliaasta oli tema jaoks nagunii raske aeg, kuid kiusamine tegi asja ainult hullemaks.

«Kui see pole puhas õelus, siis ma ei tea, mis see on,» ütles juutuuber.

«Mul suri talvel koer ära, mul suri kevadel vanaisa ära. Ma olin koolis, kui sellest teada sain... ma lihtsalt läksin korra vetsu, nuuskasin nina ära ja läksin tagasi klassi nende hater'ite juurde, kes arvatavasti rääkisid mind taga sel ajal, kui korra vetsus olin,» rääkis pisarais Deana.

Järgmisest sügisest läks olukord Deana jaoks paremaks, kuid kiusajad võtsid ette järgmised tüdrukud, kellest üks plaanis seepeale lausa koolist lahkuda. Õnneks sekkusid lõpuks õpetajad ja juhtkond, kiusajatega vesteldi, ähvardati isegi tervet kursus koolist välja visata ja probleem lahenes.

«Me kõik oleme üle 20 aasta vanad, ma ei saa aru, kuidas see võimalik on,» imestas Deana juhtunu üle.

Juutuuber Deana Noop lõpetas kutsehariduskeskuse juuksuri erialal.
Juutuuber Deana Noop lõpetas kutsehariduskeskuse juuksuri erialal. Foto: Erakogu

Deana rääkis videos ka kogemustest klientidega. Kuna juuksurikooli õpilased teevad tööd väikese raha eest, on suurem osa kliente pensioniealised, paljud neist ka kehva hügieeniga. Deana esimene klient oli näiteks 90-aastane mees, kes ei kuulnud mitte midagi ja rääkis tulnukatest.

Kõige veidram kliendikogemus polnud aga mitte Deanal, vaid tema kõrval juukseid lõiganud kursusekaaslasel. «Klient niheles toolis ja tüdruk, kes teda lõikas, küsis, et äkki ta tahab juua. Klient ütles, et võid tuua ja selle ajaga, kui tüdruk läks vett tooma, oli klient kokku kukkunud,» rääkis juutuuber.

Õnneks tuli klient ise teadvusele, aga hakkas seejärel ohjeldamatult oksendama. «Kui klient oksendab, siis peaks ta koju saatma, aga see tüdruk lõikas edasi. Klient ei oksendanud ühe korra, vaid terve lõikuse vältel. Ta lihtsalt istus seal, tal oli kauss ees, oksendas aeg-ajalt ja see tüdruk lihtsalt lõikas,» kirjeldas Deana juhtunut. «Me kõik olime seal kõrval, salong oli täiesti täis ja õpetaja tegi lihtsalt akna lahti.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles