Londonis lahutati peadpidi kokku kasvanud Pakistani siiami kaksikud

Elu24
Copy
Edukalt lahutatud siiami kaksikud enne operatsiooni Great Ormond Street lastehaiglas. Pilt on illustratiivne.
Edukalt lahutatud siiami kaksikud enne operatsiooni Great Ormond Street lastehaiglas. Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix / AP

Haruldased siiami kaksikud, kelle sarnaseid on maailmas kõigest 2-6%, lahutati Suurbritannias, kokku kuni 55 tundi kestnud operatsioonide käigus, vahendab Daily Star.

Peadpidi kokku kasvanud siiami kaksikud sündisid keisrilõikega Pakistanis. Tüdrukute koljud ning veresooned olid üksteisega läbipõiminud. 

Nende eraldamiseks tehti Great Ormond Street lastehaiglas, Londonis kolm suurt operatsiooni, kus viimase käigus nende kokku kasvanud pead täielikult lahutati. Operatsioonid toimusid 2018. aasta oktoobri ning selle aasta veebruarini.

Eksperdid kasutasid virtuaalset reaalsust, et luua siiami kaksikute anatoomiast täpne koopia. Selle abil oli võimalik tüdrukute keerulist kolju struktuuri, ajude ning veresoonte asukohta paremini visualiseerida. Haigla tiim lõi siiami kaksikutest ka plastmassist mudeli, mille peal harjutada.

Kokku võttis operatsioonist osa 100 haigla töötajat ning nende lahutamiseks kulus operatsioonide käigus umbes 55 tundi. Varem on Great Ormond Street lastehaiglas sarnaselt siiami kaksikud lahutanud 2006. ja 2011. aastal. Pakistanist pärit siiami kaksikute lahutamist toetas eraannetaja.

Lahutatud siiami kaksikud on pärast lahutamist vajanud väiksemaid operatsioone ja füsioteraapiat. Laste ema on aga väga tänulik haiglale ja töötajatele. «Me oleme tuleviku osas väga põnevil,» lisas ta õnnelikult lõpetuseks.​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles