Vene homofoobide tapanimekiri võis viia LGBTQ aktivisti surmani

Elu24
Copy
Yelena Grigoryeva, oktoobris 2018
Yelena Grigoryeva, oktoobris 2018 Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

Viimastel nädalatel on mitmes Vene portaalis liigelnud tapanimekiri, kuhu kuuluvad LGBTQ kogukonna liikmed ja toetajad. Vene aktivist Jelena Grigorjeva enam sinna nimekirja ei kuulu, kuna ta tapeti eelmise nädala lõpus.

Vene kunstnik Vlad Jašin jagas sotsiaalmeedias teadet selle kohta, et Venemaa homofoobne organisatsioon «Saw» («Saag»), mis on nime saanud USA samanimelise filmi järgi, avaldas nimekirja umbes tosinkonna nimega LGBTQ kogukonda ja selle toetajate ringi kuuluvatest inimestest. 

Nimekiri liikus nädalaid mitmes erinevas portaalis, kirjutas RFERL. Nimekirjas olid mitmed tuntud seksuaalvähemuste aktivistid ja isegi ajakirjanikud. Nimekiri kadus avalikult umbes 17. juulil.

Neli päeva hiljem leiti LGBTQ aktivist Jelena Grigorjeva oma Sankt Peterburgi korterist surnuna.

Praegu pole teada, kas 41-aastase Jelena Grigorjeva surma taga on tema aktivism, kuid tema sõprade ja pere arvates on see tõenäoline. Jelena sai mitmeid tapmisähvardusi, mis aastatega aina hullemaks muutusid. Ähvardustega pöörduti isegi politsei poole, kes asja uurima ei hakanud.

Homofoobne organisatsioon «Saw» avaldas «tõenäoliselt» LGBTQ kogukonda kuuluvate inimeste nimed ja kodused aadressid ning ärgitas inimesi neid küttima. Ametivõimud on nimekirja mitmel korral erinevatest veebisaitidest eemaldanud, kuid see on taas üles kerkinud.

Kunstnik Vlad soovib oma Instagrami postitusega kõiki inimesi sellest nimekirjast informeerida ja hoiatada. «Sellist asja ei peaks maha vaikima,» kirjutas ta.

Kaks päeva tagasi peeti Jelena tapmises kahtlustatavana kinni Kõrgõstani kodanik Davron Mukhammedov. Mees astus Sankt Peterburgis kohtu ette.

Davron Mukhammedov
Davron Mukhammedov Foto: Valentin Yegorshin / Valentin Yegorshin/TASS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles