Pildid: heida pilk «ebainimlike tingimustega» Rootsi vangikongile, kus maailmakuulsat räpparit hoitakse

Elu24
Copy
Asap Rocky Jaapanis, Diori moesõul. 2019.
Asap Rocky Jaapanis, Diori moesõul. 2019. Foto: Scanpix/ SAT/Capital Pictures

USA räppar Asap Rocky (30) on juunis toimunud kakluse tõttu Rootsis vahi all. Pärast muusiku vahistamist hakkasid levima kuulujutud, et teda koheldakse seal ebainimlikult - kriminoloogiaprofessor Stockholmist lükkab need väited aga ümber, vahendab Billboard.

Elu24 kirjutas 11. juulil, et nädal peale vahistamist kurtis Rocky vangla ebainimlike tingimuste pärast. Väidetavalt jagas ta vangikongi ebastabiilse mehega, kes loopis oma väljaheiteid. 

Rocky mänedžer John Ehmann lisas, et tema klienti hoitakse ebasanitaarsetes tingimustes, talle on piiratud inimlikud hüved ja räpparile pakutav toit on seeditamatu ning maitsetu.

ASAP Rocky 2018. aasta septembris.
ASAP Rocky 2018. aasta septembris. Foto: Scanpix / AFP

Vanglaülem Fredrik Wallin on eelnevad väited aga ümber lükanud. Wallini sõnul elavad vangid heades ning hügieenilistes tingimustes ja kõigil on kolm söögikorda päevas. 

Billboad kirjutab nüüd, et Rocky on vahi all Kronobergi eeluurimisvanglas. Kronobergi vangla esindaja Anette Skeppar-Forström sõnab, et kuigi ta ei saa kommenteerida ühtegi individuaalset juhtumit, on värskelt renoveeritud vangla «heas seisukorras».

Ta lisab ka, et kõikides kongides on voodid, madratsid, lauad ja eraldi televiisorid. Samuti on kinnipeetavatel ligipääs raamatutele ja raadiole ning neil lubatakse veeta enam kui viis tundi päevas teiste vangidega suheldes.

 Kronobergi eeluurimisvangla, kus on väidetavalt «ebainimlikud tingimused».
 Kronobergi eeluurimisvangla, kus on väidetavalt «ebainimlikud tingimused». Foto: Scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmi Ülikooli kriminoloogiaprofessor Jerzy Sarnecki sõnab ka, et ta on käinud paljudes USA ja Rootsi vanglates ning et ta on veendunud, et Rootsis on tingimused «üldiselt palju inimlikumad».

Samas sõnab ta, et nõustub siiski kriitikutega, kes peavad riigi kinnipidamissüsteemi ulatuslikku reformi «liiga karmiks».

 Kronobergi eeluurimisvangla, kus on väidetavalt «ebainimlikud tingimused».
 Kronobergi eeluurimisvangla, kus on väidetavalt «ebainimlikud tingimused». Foto: Scanpix / TT NYHETSBYRÅN

USA räppar Asap Rocky sattus 30. juunil kaklusesse, millest mõned päevad hiljem  lisati sotsiaalmeediasse ka video. Sel on näha, kuidas Rocky tõstab tänaval üles mehe ning viskab ta seejärel maha. Räppari advokaadi sõnul võeti Rocky pärast juhtunud vahi alla, kuna arvati, et mees proovib põgeneda.

Rocky postitas kaklusest ka enda Instagrami kaks videoklippi, kus oli näha, et teda ning tema seltskonda jälitasid kaks meest. «Me ei taha teiega kakelda,» lausus Rocky videos. Räppar kirjutas Instagramis lisaks, et ta ei tunne noormehi ega soovi probleeme. «Ma olen süütu,» rõhutab Rocky.

Räppari advokaat Olsson Lilja kinnitas vahetult pärast Rocky vahistamist, et tema klient käitus nii enesekaitseks. 

Räpparit ja meeskonda Rootsi tänaval ahistanud meesterahvast üheski kuriteos süüdi ei mõistetud, olgugi, et tema algatas kakluse. Rootsi prokuratuuri sõnul käitus mees enesekaitseks pärast seda, kui Rocky ihukaitsja teda lükkas ja kaelast tõstis. Videosalvestused, mis kaklusest sotsiaalmeediasse ilmusid, seda ei kajasta.

Samuti ei võetud kaklust algatanud meesterahvast kordagi vahi alla. Ebatavalisemaks teeb aga juhtumi see, et olukorras viibinud ihukaitsjale ei esitatud samuti süüdistust. Leiti, et tema käitus selles olukorras korrektselt. 

ASAP Rocky.
ASAP Rocky. Foto: Scanpix/ PA Wire/PA Images/Scanpix

Rootsi kohus on esitanud räpparile süüdistuse esimese astme kallaletungis, mis võib süüdimõistmisel Rockyle tähendada kuueaastast vanglakaristust, vahendab TMZ.

Ameerika räppari vanglast vabastamise toetuseks alustas tema mänedžer kampaaniat, mille toetuseks on praeguseks kogutud üle poole miljoni allkirja. Lisaks on sotsiaalmeedias avaldanud oma toetust paljud kuulsused, nagu näiteks Jaden Smith, Justin Bieber, Post Malone ja isegi USA president Donald Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles