Katy Perry hittlugu on plagiaat, kuid fännid pole kohtuotsusega nõus

Elu24
Copy
Katy Perry.
Katy Perry. Foto: Scanpix / AP

Los Angelese kohus langetas esmaspäeval otsuse, et poplaulja Katy Perry (34) hittlugu «Dark horse» on plagiaat. Lugu, mida Perry hitt vandemeeste kogu otsuse põhjal kopeeris, kuulub kristlikule bändile Flame ning kannab nime «Joyful noise», vahendab Newsweek.

2014. aastal esitatud hagi jõudis esmaspäeval lahenduseni. Perry 2013. aastal avaldatud albumilt pärinev hittlugu «Dark horse» on plagiaat. Hagi esitasid kristlik artist Flame ja kaks loo kaasautorit, kes väitisid, et Perry kopeeris nende 2009. aasta lugu «Joyful noise». 9-liikmeline vandemeeste kogu otsustas esmaspeäval Flame'i kasuks.

«Dark horse» oli ülipopulaarne lugu, mis veetis neli nädalat Billboard Top 100 seas ning teenis Perryle ka Grammy nominatsiooni. Loo muusikavideot on Youtube'is vaadatud 2.6 miljardit korda.

Perry advokaadi sõnul sisaldas plagiaadiks nimetatud laul lihtsalt põhilisi muusika elemente ning nii poplaulja kui ka «Dark horse» kaasautorid väitsid, et ei olnud kunagi lugu «Joyful noise» kuulnud. 

Flame'i esindanud advokaat aga argumenteeris, et rütm ja instrumentaal Perry loos peegeldavad ilmselgelt tema kliendi lugu. Lisaks tõi advokaat välja, et «Joyful noise» oli laialt levitatud ning Perry alustas oma karjäär kristliku solistina. 

Vandemeeste kogu selgitab peagi välja palju Perry hagi esitanud Flame'ile ning loo kaasautoritele võlgneb.

Katy Perry fännid on aga Twitteris juba kohtuotsuse üle pahameelt avaldanud. Paljud peavad seda ebaloogiliseks, kuna kaks lugu on väga erinevad ning fännid ei näe nende vahel sarnasusi.

«Sellepärast ei ole vandemeeste kogud usaldusväärsed selliste otsuste langetamisel. Enamik inimesi ei pea isegi viisi ja neil antakse ülesanne teha muusikalisi otsuseid? Need pole kaugeltki samad lood,» kirjutas üks Twitteri kasutaja kohtuotsust kommenteerides.

Kasutaja, kes isegi ei ole Perry fänn, arvas järgmist: «kui sa kuulad mõlemat lugu, siis nad kõlavad kaudselt sarnased 3 korduva noodi pärast. Ja seda ka siis, kui sa ühe loo kiiruse 75% langetad. Mulle isegi ei meeldi Katy, aga see on päris absurdne.»

Kuula mõlemat lugu ja otsusta ise, kas tegu on tõesti plagiaadiga. 

FLAME «JOYFUL NOISE»:

KATY PERRY «DARK HORSE»:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles