Pildid ja video: Las Vegases sadas «lund», kuid lumeräitsakad olid hoopis...

Inna-Katrin Hein
Copy

Möödunud nädalalõpul jäädvustati Ameerika Ühendriikides Nevadas Las Vegases, kuidas sinna saabus hiiglaslik rohutirtsuparv.

27. juulil oli suurt rohutirtsude parve märgata ka ilmaradaril ja meteoroloogid arvasid, et lähenemas on äikese- ja vihmapilved. Hiljem siiski selgus, et tegemist oli kümnete tuhandete rohutirtsudega, kes liikusid põhja poole.

Las Vegase elanikud jäädvustasid, kuidas sajad rohutirtsud olid tänavavalgustuse juures nähtavad. Sotsiaalmeediasse pandud rohutirtsufotode juures heideti nalja, et kas tõesti sadas Las Vegases lund. Tegelikult jättis suur kogus tirtse lumesaju mulje.

Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse
Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse Foto: Bridget Bennett/AFP/Scanpix

Entomoloog Jeff Knighti sõnul ei ole selline vaatepilt haruldane, sest igal aastal liiguvad rohutirtsude parved, teatab cnn.com.

Ta lisas, et sel aastal oli neid putukaid keskmisest rohkem ja selle tõttu jätsid nad «pilve» mulje.

«Seda fenomeni on märgatud alates 1960. aastatest. Olen 30 aasta jooksul näinud seda umbes 5 korral. Kui rohutirtsude populatsioonid kasvavad teatud suuruseni, siis võib vallanduda kollektiivne äralendamine. Serotoniini suurenemise tõttu hakkavad nad käituma sülemina,» selgitas putukateadlane.

Nad lendavad tavaliselt öösel ja võivad siis läbida paarsada kilomeetrit, lennates umbes 300 meetri kõrgusel.

Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse
Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse Foto: Bridget Bennett/AFP/Scanpix

Knighti teatel mõjutab rohutirtsude arvukust sademete hulk. Nevadas oli talvel ja kevadel keskmisest rohkem sademeid, pannes taimed vohama. Rohkemate taimede tõttu oli neil putukatel rohkem toitu ja nad paljunesid rohkem.

Need rohutirtsud elavad tavaliselt Nevada lõunaosas ja põhja poole liikudes jääb nende teele ka suurlinn Las Vegas.

Knighti sõnul saadavad rohutirtse linnalegendid, et nad kannavad haigusi ja võivad hammustada.

Entomoloogi teatel ei vasta see tõele, need putukad ei ole ohtlikud.

Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse
Las Vegasesse jõudis kümneid tuhandeid rohutirtse Foto: Bridget Bennett/AFP/Scanpix

«Nad ei ole rändrohutirtsud, kes oma teel kõik hävitavad, vaid tavalised rohutirtsud. Nad ei ole ohtlik liik ega tekita probleeme,» selgitas ekspert.  

Las Vegases «lumesaju» tekitanud rohutirtse leidub Kanadast Argentinani. Nende suurus sõltub elukohast, emased on suuremad kui isased. Emaste kehapikkus võib olla kuni 33 millimeetrit.

Entomoloogide teatel oli 1988. aastal Arizonas nii palju rohutirtse, et nad katsid mitmes paigas teed ja tänavad viiesentimeetrise kihina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles