Rootsis Eskilstunas peab kerjustel olema kerjamiseks tasuline luba

Inna-Katrin Hein
Copy
Kerjus Rootsis. Pilt on illustreeriv
Kerjus Rootsis. Pilt on illustreeriv Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN/Scanpix

Rootsi pealinna Stockholmi lähedase Eskilstuna võimud kehtestasid, et seal kerjavatel kerjustel peab olema luba.

70 000 elanikuga Eskilstuna on Rootsis esimene linn, mis sellise loa kehtestas, teatab telegraph.co.uk.

See luba, mida saab taotleda vaid internetis, maksab 250 Rootsi krooni (22 eurot) ja kehtib kolm kuud. Ilma loata kerjustele määratakse 4000 Rootsi krooni (369 euro) suurune trahv.

Eskilstuna linnavalitsus kiitis kerjuste tasulise loa plaani heaks 2018. aasta juunis.

Rootsis on kerjused ja kerjamine olnud aastakümneid poliitdiskussiooni üks teemasid. Parempoolsed nõuavad kerjamist keelava seaduse kehtestamist.

Rootsi valitsus uurib, kas praegused seadused võimaldavad kerjamise üleriigilist keelamist ja kui mitte, siis milliseid seadusemuudatusi selleks teha tuleks.

Poliitikud selgitasid, et kui kerjamine oleks seadusega keelatud, siis ei saaks sellest lõigata kasu kuritegelikud grupeeringud, kes panevad kerjused enda huvides tööle.

Eskilstuna sotsiaaldemokraadist linnannõuniku Jimmy Janssoni sõnul aitaks kerjamist keelav seadus kaitsta paremini  elu hammasrataste vahele jäänuid ja sotsiaalametkonnad saaksid neid edukamalt aidata.

Kerjus. Pilt on illustreeriv
Kerjus. Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

«Olen kuulnud enda aadressil kriitikat, et tahan kerjamist reguleerida. Kritiseerijad peaksid esmalt küsima, et mis sunnib inimesi minema tänavatele kerjama,» sõnas Jansson.

Seni on Eskilstuna linnavalitsus andnud välja 8 kerjamisluba ning politsei on viinud kesklinnast ära kolm ilma loata kerjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles