Jeffrey Epsteini surnukeha lahkamine näitas murdunud luud, mis võib viidata mõrvale (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Jeffrey Epstein politseifotol
Jeffrey Epstein politseifotol Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

End 10. augustil New Yorgis Metropolitan Correctional Center vanglas väidetavalt tapnud miljardärist pedofiili Jeffrey Epsteini surnukehale tehti lahkamine, mis tekitas ta surma kohta uusi küsimusi.

Kinnitamata andmetel poos Epstein end kongis linade abil üles, seda näitavad kaelalülide murrud, teatab news.com.au.

Vanglaallika teatel oli Epsteini lahkajatele üllatuseks, et katki oli ka hüoid-luu, mis asub kõripiirkonnas. Meestel on see aadamaõuna lähedal.

Alaealiste kupeldamises süüdistatud USA miljardär Jeffrey Epstein
Alaealiste kupeldamises süüdistatud USA miljardär Jeffrey Epstein Foto: Reuters / Scanpix

Asjatundjad kommenteerisid, et see luu võib poomisel katki minna, kuid sagedamini juhtub see siis, kui inimene puuakse üles, mitte siis, kui ta teeb poomise läbi enesetapu. Nad lisasid, et enamik lahatuid, kellel nad on näinud seda luud katkisena, on mõrva või ebaseadusliku hukkamise ohvrid.

USA justiitsminister William Barr kinnitas, et tõenäoliselt tegi Epstein enesetapu, kuid juhtumis in veel palju lahtisi otsi, mida tuleb uurida.

USA justiitsminister William Barr
USA justiitsminister William Barr Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Epsteini surnukeha lahkas 11. augustil New Yorgi juhtiv lahkamisarst Barbara Sampson oma meeskonnaga. Nad ei ole veel ametlikku lahkamisraportit avalikustanud, sest ootavad uurijatelt lisainformatsiooni. 

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja politsei uurivad, kuidas sai Epstein ootamatult surra, kui valvurid pidid käima teda iga 30 minuti järel kontrollimas.

Uurimise käigus on ilmnenud, et Epsteini valvama pidanud valvuritest vähemalt kaks rikkusid reegleid ega käinud iga poole tunni tagant teda kontrollimas. Metropolitan Correctional Center vangla turvakaamera lindistused näitavad, et valvurid kontrollisid Epsteini mitme tunni tagant.

New Yorgi Metropolitan Correctional Center vangla, kus 10. augustil leiti alaealiste seksuaalses ärakasutamises süüdistatud Jeffrey Epstein surnuna
New Yorgi Metropolitan Correctional Center vangla, kus 10. augustil leiti alaealiste seksuaalses ärakasutamises süüdistatud Jeffrey Epstein surnuna Foto: Don Emmert / AFP/Scanpix

Valvureid kahtlustatakse reeglite rikkumises, sest nad kirjutasid jälgimislogisse, et kontrollisid Espteini nii, nagu ette nähtud. Nimetatud kaks valvurit kõrvaldati uurimise ajaks töölt ning vangla juht viidi üle teisele tööle.

Politsei vahistas Epsteini 6. juulil ja ta viidi New Yorgi vanglasse, kus ta oli ööpäev läbi enesetapuvalve all. Ta üritas 23. juulil end tappa, kuid see ebaõnnestus. Kuna selles vanglas tööjõudu napib, siis võeti 29. juulil ööpäevaringne valve maha ja asendati iga 30 minuti tagant kontrollimisega.  

10. augustil valvurid seda miskipärast ei teinud ning Epstein leiti kell 6.30 kohaliku aja järgi surnuna.

Kohus oleks saanud määrata Epsteinile alaealiste tüdrukute kupeldamise ja seksuaalse ärakasutamise eest 45 aasta pikkuse vangistuse.

Kuna Epsteini surm oli ootamatu, on hakanud levima vandenõuteooriad, et on küllalt neid, kes ei soovi teatud saladuste päevavalgele tulemist ning nad lasid Epsteini tappa.

USA meedia teatel ei ole need isikud veel lõa otsast pääsenud, sest Epsteinist jäid maha päevikud ja väikesed mustad märkmikud, kus on üsna palju kompromiteerivat materjali.

Uurijate tähelepanu on pärast Epsteini surma pööratud ta endisele kallimale, inglanna Ghislaine Maxwellile, kes oli ka ta äripartner. Naist kahtlustatakse Epsteini seksiimpeeriumi käigushoidmises ja tüdrukute otsimises «massöörideks», kuid talle ei ole süüdistust esitatud. 

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell
Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell Foto: twitter.com

USA meedia teatel elab 57-aastane naine USAs Massachusettsis Manchester-by-the-Sea linnas koos elukaaslase, tehnoloogiafirma juhi, 43-aastase Scott Borgesoniga.

FBI, politsei ja prokurörid jätkavad Epsteini alaealiste kupeldamise ja surma uurimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles