Video: teismeline poiss komistas sakilisele objektile, mis osutus....

Inna-Katrin Hein
Copy
Mammutifossiil, mis leiti Lõuna-Dakotast Hot Springsist. Pilt on illustreeriv
Mammutifossiil, mis leiti Lõuna-Dakotast Hot Springsist. Pilt on illustreeriv Foto: akg/North Wind Picture Archives / akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Ameerika Ühendriikides komistas teismeline poiss maapinnast turritanud kummalise sakilise objekti otsa, mis osutus mammutihambaks.

12-aastane Jackson Hepner puhkas juulis koos perega Ohios Millesburgis ja nad elasid puhkekeskuses The Inn at Honey Run, teatab cnn.com.

Hepneri isa ja onu on loodusajaloo entusiastid, nakatades selle pisikuga ka poisi.

Poiss otsist Google’ist infot oma leiu kohta ja üsna varsti oli selge, et tegemist võib olla mammuti või mastodoni hambaga.

Poisi isa Josh Hepner sõnas, et poeg on leiust vaimustuses ja tahab nüüd mammutite kohta rohkem teada saada.

Mammutihammas. Pilt on illustreeriv
Mammutihammas. Pilt on illustreeriv Foto: HERITAGE AUCTIONS / CATERS NEWS / Caters News Agency/Scanpix

Nii pere kui ka puhkekeskuse omanikud võtsid ühendust paleontoloogidega, kaasa arvatud Woosteri kolledži paleontoloogi Nick Karduliasega, kes tulid leidu vaatama. Paleontoloog Kardulias märkis, et tema ja ta kolleegide arvates leidis Jackson Hepner mammutihamba.

Poiss joonistas ka kaardi paigast, kust ta hamba leidis. «Leidsin selle hotelli lähedalt sillast ülesvoolu olevalt alalt Honey Runi jõe vasakult kaldalt. See oli osaliselt maa sees. Uurige seda ja tooge mulle tagasi niipea, kui võimalik, sest tahan seda oma sõpradele näidata,» teatas teismeline teadlastele, kes hamba laboriuuringuteks kaasa võtsid.

Puhkekeskus loodab, et pärast teadlaste uuringut ja hamba poisile tagasi andmist saavad nad mõne aja seda ka oma hotellis näidata.

Ohio ajalookeskuse teatel elasid praeguse Ohio alal tuhandeid aastaid tagasi mammutid ja selles osariigis on ka varem mammutiluid leitud.

Pilt, millel on kujutatud mammuteid
Pilt, millel on kujutatud mammuteid Foto: A. Sverdlov / RIA Novosti/Scanpix

Mammutid ilmusid pliotseenis 4,8 miljonit aastat tagasi ja surid välja viimase jääaja lõpul umbes 10 000 aastat tagasi. Viimased mammutid elasid Põhja-Jäämeres asuval Wrangeli saarel. Seal leitud mammutiluude süsinikuuring näitas, et nad kadusid 3800 aastat tagasi.

Mammutiluid on leitud lisaks Põhja-Ameerikale ka Euraasiast ja Aafrikast.

Sõna mammut võib olla tulnud mansikeelsest sõnast «mang ont», mis tähendab «maa sarv».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles