Getter Jaani tegi põneva avastuse: kõik teed ei viigi Rooma, vaid hoopis ...

Elu24
Copy
Getter Jaani
Getter Jaani Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Laulja Getter Jaani tegi põneva avastuse, kui leidis Tallinna raekoja platsist teeviida, kus kõik suunad näitavad Ikeasse.

«Kas ma näen õigesti? Tundub, et kõik teed viivad IKEAsse – vähemalt nende märkide järgi siin. Kas oled juba näinud?» küsis Getter Jaani Instagramis, lisades juurde ka IKEA Estonia viite.

Teeviit asub Raekoja platsi tänavas.

Kus tuleb väljend «kõik teed viivad Rooma»? Mis on selle ajalooline taust?

On teada, et Rooma teedeehitusele pani aastal 27 eKr aluse imperaator Augustus, kes tahtis parandada pealinna ühendust Aadria mere ranniku Rimini sadamalinnaga. Samas oli teede ehitamine nagu tänapäevalgi kallis ja seetõttu ei olnudki see Vabariigi ajal kuigi levinud. Augustus ja tema järglased mõistsid aga, et teed olid kaubanduse õitsemiseks hädavajalikud, kaubandus tähendas aga raha, vahendas Heureka.

Aastal 28 eKr andis Rooma senat Augustusele Itaalia teede kuraatori tiitli ja nii lõigi ta Rooma nn «Kuldse verstaposti», millel seisid muistse ajaloolase Plutarchose kohaselt sõnad «kõik Itaaliat läbivad teed lõppevad siin». Tõenäoselt seisid sellel ka kõigi seal lõppevate teede nimed.

Augustus uskus, et Rooma ei ole mitte ainult linn Itaalias, aga ka kogu maailma keskpunkt. Rooma teedevõrgustik lõimis aga kokku kogu impeeriumi ning esimeseks aastasajaks pKr tunnustati imperaatorit teedeehituse ülemana ka siis, kui tegelikult oli tegemist puhtalt kohalike kuberneride tellitud töödega.

Kuigi valdav enamus teede äärde seatud verstapostidest näitasid möödujale vahemaad Rooma, kasutati kaugemates piirkondades siiski ka kohalike keskuste nimesid. Lisaks rajati maanteede äärde spetsiaalseid külalistemajasid, mida tohtisid kasutada vaid riigi eriülesandeid täitvad inimesed.

Mida aeg edasi, seda enam hakkasid teedevõrgustikud muutma riigis valitsevaid võimusuhteid ning nii saigi, et kui roomlased hakkasid valmistama esimesi maailmakaarte, sai nende maailma keskpunktiks mõistagi just Rooma. Niisiis võib tõepoolest öelda, et antiikmaailmas viisidki kõik teed Rooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles