Galerii: Järva-Jaanis toimus Eesti kõige lahedam filmifestival

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy

Laupäeval toimus Järva-Jaanis neljandat korda Filmilindifestival, mis tõi kokku mõnisada filmisõpra, kes looduskaunis paigas kinoklassikat nautida said.

Filmilindifestival toimub idüllilises Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas, kus on mõnusa puhkepaiga leidnud vanad autod, trammid ja bussid.

Üheks nädalavahetuseks leiavad sealt samast puhkepaiga ka filmihuvilised üle Eesti, peaasjalikult Tallinnast ja Tartust, kust on käima pandud festivali eribussid.

Tänavust üritust, just nagu mullustki, on õnnistatud kauni hilissuvise päikese ja sooja ilmaga, nii et väljasõit Järva-Jaani on kui reis mõnda väikesesse Lõuna-Itaalia linnakesse. Juba bussilt maha astudes tervitab festivalikülalisi elav muusika, andes järgnevale üritusele lõbusalt maalähedase tooni kätte.

Filmilindifestival 2019.
Filmilindifestival 2019. Foto: Siim Tiirik

Põhiprogrammis linastub päeva jooksul viis linateost: tublile festivalilisele täitsa sobilik number. Kes ekraani ette ei jõua, saab kätt proovida animatsiooni töötoas, lauatennises, filmiviktoriinis või hoopis lõõgastuda tuletõrjeautosse ehitatud saunas. Väike festival, aga tegevust kuipalju!

Lisaks erakordsele võimalusele tuletõrjevoolikut dušina kasutada, on festivali tõmbenumber öine autokino, mis kerkib ühes pimedusega heinamaa peale. Kinolina kohal taevas Suur Vanker, ärkavad mustvalged eelmise sajandi õuduslood «Freaks» ja «Carnival of Souls» otsekui ellu.

Filmilindifestival Järva-Jaanis.
Filmilindifestival Järva-Jaanis. Foto: Joakim Klementi

Ja need, kes augustikuu jahedal suveööl telkimist pelgavad, sõidutab festivalibuss varastel hommikutundidel, veidi pärast viimase filmi lõppu, õnnelikult tagasi kodulinna.

Põhiprogramm:

  • «Pritsimeeste pidu» («The Firemen's Ball» / R: Milos Forman, 1967)
  • «La Strada» (R: Federico Fellini, 1954)
  • «Kõrbekuninganna Priscilla seiklused» («The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert» / R: Stephan Elliott, 1994)
  • «Värdjad» («Freaks» / Tod Browning, 1932)
  • «Hingede karneval» («Carnival of Souls» / Herk Harvey, 1962)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles