Jüri Butšakov meenutab reisi New Yorki: sõbralikud mehed, aga kaugelt näed ära, et kui vale liigutuse teed, siis nad murravad su põlve

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Jüri Butšakov New Yorgis.
Jüri Butšakov New Yorgis. Foto: Instagram/butsakovsky

«Äärmiselt sõbralikud mehed, aga kaugelt näed ära, et kui vale liigutuse teed, siis need kutid murravad su põlve ja siis sa palud andeks,» meenutab «Õhtu!» saatejuht Jüri Butšakov (33) oma suvist reisi New Yorki.

Jüri külastas sel suvel koos elukaaslase Annikaga New Yorki. «Esimest korda käisime USAs Miamis 2016. aastal ning elukaaslase üheks elu unistuseks oli ka New Yorgis ära käia. Seega võtsime selle suvel ette,» sõnab ta.

Kuigi reis oli neil imetore, ei alanud see nende jaoks just kuigi paljulubavalt.

Jüri Butšakov koos elukaaslase Annikaga.
Jüri Butšakov koos elukaaslase Annikaga. Foto: Jüri Butšakov/Erakogu

«Minu seisukohast läks asi huvitavaks sel hetkel, kui Tallinna lennujaamas anti elukaaslasele pilet, kuhu oli peale trükitud neli S-tähte,» räägib Jüri, ise kergelt muieldes. 

«Lennujaama töötaja selgitas, et see tähendab seda, et meid tõenäoliselt võidakse läbi otsida, kui me ühelt lennult teisele läheme. Annikal hakkas asi pihta Eestis, siis me läksime Rootsi - seal ta otsiti korralikult läbi.»

New Yorki reisiti sel korral käsipagasiga, sest muidu oleks reis läinud kordades kallimaks. Lennukis ulatati neile ja kõigile teistele USA-sse sisenejatele deklareerimiseks paber, mis tuli ära täita. «Me mõtlesime, et noh - käsipagas, mis meil siin ikka deklareerida.»

«Ei mäletanud ka, kuidas eelmisel korral oli. Mõtlesime lihtsalt, et ei ole ju mingeid salajasi kaupasid kaasas, ainult mõned riided on kaasas - mis sa siin ikka deklareerid,» selgitab Jüri.

«Jätsime deklareerimata. Jõuame lennujaama ja seal läheb meeletu aeg enne, kui sa üldse passikontrolli saad. Seal vaadatakse otsa, tehakse pilt, võetakse sõrmejäljed ja uuritakse, miks reisi ette oled võtnud.»

Jüri Butšakov New Yorgis.
Jüri Butšakov New Yorgis. Foto: Jüri Butšakov/Erakogu

Passikontrolli jõudmiseni kulus neil kaks-kolm tundi. «Härra vaatab meile putkast otsa ja küsib esimese asjana, et nii, palun teie deklareerimise paberid,» meenutab Jüri. «Me olime segaduses ja ei saanud aru, mis paber, meil on ju ainult käsipagas.»

«Ta vaatab meid siis pilguga, et kuulge, kutid, kas te olete kuu peal sündinud?» sõnab Jüri lustakalt ja lisab: «Siis me vabandasime, otsisime ruttu kellegi käest pastaka, täitsime paberid kähku ära ja jäime siis ootama, et kuniks meid uuesti kutsutakse.»

Siis hakkas pihta küsitlemine: küsiti nii seda, mitmendat korda nad USAs viibivad, aga ka seda, kas nad on juhuslikult ka abielus. Seejärel trükkis ametnik midagi arvutis, tegi neist pildid ja võttis sõrmejäljed.

«Siis hakkas täpselt samade küsimuste esitamine jälle pihta,» meenutab Jüri.«Me vaatasime elukaaslasega lihtsalt üksteisele otsa, et milleks küll kõik see?»

«Arvan, et ju see siis nii toimibki,» lisab Jüri pärast lühikest mõttepausi.

Seejärel tõusis neid teenindanud ametnik järsku oma boksist püsti ja palus eestlastel oodata. «Me ootame. Ta läheb kuskile taharuumi, tuleb sealt välja ja tema järel tuleb mees, kellel on jalas teksapüksid, seljas triiksärk ja vöö peale on mõnusasti püss pandud.»

«Saad kohe aru, et need on nüüd need karmimad vennad.» - «Õhtu!» saatejuht Jüri Butšakov

«Saad kohe aru, et need on nüüd need karmimad vennad,» tõdeb Jüri. 

«Seejärel kutsuti meid sinna taharuumi, kus edasi-tagasi tormasid hästi tähtsate nägudega mitte enam lennujaama töötajad, need olid mingid eriteenistuse tüübid.» 

«Ootame seal ja siis ühel hetkel tulevad kaks meest. Äärmiselt sõbralikud, aga kaugelt näed ära, et kui vale liigutuse teed, siis need kutid murravad su põlve ja siis sa palud andeks,» selgitab ta.

«Äärmiselt sõbralikud» mehed paluvad Jüril ja ta elukaaslasel endaga kaasa minna. Koos kõnnitakse mööda pikka koridori, mille lõpus on mõlemal pool üks uks. «Mina pean minema ühele poole, mu elukaasalane teisele poole.» 

«Väga meeldiv härra oli, aga kohe, kui sa talle otsa vaatad, saad sa aru, et see on mingi koolitatud vestlus,» meenutab Jüri. «Sellepärast, et sa näed, et ta jälgib sind.»

«Ta naeratab, ta üritab sulle sellist head tunnet tekitada, aga sa näed, et ta jälgib su emotsioone - tõenäoliselt su mingit silmade liikumist või higistamist... Oi, kus ma higistasin!» naerab ta.

Jüri Butšakov New Yorgis.
Jüri Butšakov New Yorgis. Foto: Jüri Butšakov/Erakogu

«Kusjuures, mind ei ole kerge verest välja lüüa, aga seal ma tundsin, et püha issand, suu kuivab ja väga imelik on olla! See oligi nagu see ülekuulamine, mida sa filmides oled näinud.»

Jüri meenutab ka, et küsimused, mida esitati, olid tegelikult väga lihtsad, aga seal ruumis viibides tekkis tunne, et kui teed ühe vale liigutuse, siis on kõik. «Saadetakse tagasi, kui nad ei usu sind...»

Lõpuks pääses Jüri ülekuulamisest ning teda küsitlenud mees lubas, et peagi saabub ka tema elukaaslane. «Ootan umbes kümme minutit kauem, mõtlen, et püha issand, mis seal nüüd küll toimub?» meenutab Jüri pinevat hetke.

«Lõpuks tuleb ta ka välja ja tema nägu on täpselt selline, nagu oleks ta just autoõnnetusest imekombel pääsenud.»

Jüri Butšakov New Yorgis.
Jüri Butšakov New Yorgis. Foto: Jüri Butšakov/Erakogu

«Ma arvan, et see kõik võttis kokku kuskil 45 minutit, aga need olid kõige ebmugavamad minutid minu elus. See oligi täpselt niimoodi, nagu filmides näinud oled,» meenutab Jüri.

Vaatamata kergele tagasilöögile jäi Jüri oma New Yorgi reisiga väga rahule. «Küll aga ei taha ma sinna kohe tagasi minna,» lisab ta naerdes.

«See kogemus ei pannud mind tundma, et ma ei taha enam kunagi reisida, aga tõenäoliselt, arvestades seda, kui vähe me eksisime, et sellist kogemust saada, soovitan ma kõigil selleks valmis olla,» hoiatab Jüri ka teisi. 

«Ma arvan, et ka kõige kõvemal mehel võtab selline kogemus põlve natuke värisema,» lisab ta täie kindlusega.

Mida on oodata «Õhtu!» uuelt hooajalt?

Kanal 2 «Õhtu!» saatejuhid Piret Laos ja Jüri Butšakov ja Robert Rool.
Kanal 2 «Õhtu!» saatejuhid Piret Laos ja Jüri Butšakov ja Robert Rool. Foto: Madis Sinivee

«Televaatajatel on uuel hooajal oodata väga toredat, tugevat ja siiras energiat, mis meil oli ka eelmisel hooajal. Ma usun, et me oleme saanud pildi natuke selgemaks, mida me tahame pakkuda,» selgitab Jüri.

«Meil ei kao ära informatiivne, tõsine ja uuudisväärtuslik päevakajaline osa, aga kindlasti hakkame nihutama piire seoses sellega, mis puudutab otse-eetri aurat.»

«Oleme sel hooajal natuke laiendanud ka oma videolugusid. Kui me läheme midagi põnevat tegema, siis oleme nüüd kaasa kutsunud ka mõne tunutud näo,» kergitab ta saladuseloori.

Otsesaade «Õhtu!» alustab uue hooajaga Kanal 2 ekraanil juba esmaspäeval, 2. septembril.

Kanal 2 sügishooaja avalöök toimub esmaspäeval kell 19.00 Kristiine Keskuse spordirestoranis ja meelelahutuskeskuses O’Learys saadete «Reporter» ja «Õhtu!» avalikult salvestuselt, kuhu on oodatud kõik huvilised oma lemmikutega kohtuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles