Ühendkuningriigis jäi aastaid ainult rämpstoitu söönud poiss peaaegu pimedaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Teismeline poiss rämpstoiduga. Pilt on illustreeriv
Teismeline poiss rämpstoiduga. Pilt on illustreeriv Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Suurbritannias elav poiss sõi aastaid väga ühekülgselt, eelkõige kartulikrõpse, friikartuleid ja saia, mille tõttu tekkis tal hulk terviseprobleeme.

Juhtumist kirjutanud meditsiiniväljaande Annals of Internal Medicine kohaselt halvenesid tal nägemine ja kuulmine, tekkisid osteoporoos ja närvikahjustused, teatab livescience.com.

Poisi probleemid algasid, kui ta oli 14-aastane ja vanemad viisid ta arsti juurde, kuna tal oli pidev väsimus.

Diagnoosid näitasid, et normaalkaalus, kuid nõrkade luudega poisil oli B-12 vitamiini, D-vitamiini, vase ja seleeni puudus. Arstid tegid lapsele B12-vitamiini süste ning soovitasid ta vanematel menüüsse lisada palju puu- ja juurvilju ning tasakaalustada toitumist.

Vanemad üritasid poega tervislikumalt toituma sundida, kuid see ei õnnestunud.

15-aastasena tekkisid tal kuulmisprobleemid ja 17-aastasena nägemisprobleemid, mille tõttu ta viidi ta lõpuks Bristoli haiglasse ravile.

«Tegemist on rämpstoidust tingitud kuulmis- ja nägemisprobleemiga, see juhtum oli minu arstikarjääri jooksul kõige raskem,» sõnas poissi ravinud arst Denize Atan.

Rämpstoit. Pilt on illustreeriv
Rämpstoit. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Arsti sõnul kadus poisil nägemine järkjärgult. Seda põhjustasid visuaalset teavet võrkkestalt aju pinnale viivate optiliste närvide kahjustused ning seetõttu ei ole abi ka prillidest või läätsedest.

Poisil on alles vaid perifeerne nägemine. Ta näeb iseseisvalt liikuda, kuid ta ei saa lugeda, televiisorit vaadata ega jalgrattaga sõita ning ta ei näe ka inimeste nägusid.

Atan lisas, et viletsast toidust tingitud nägemisprobleemid on arengumaades sagedased, kuid arenenud maades esineb neid siiski väga harva.

Ema teatel sõi ta poeg kuni 10. eluaastani normaalselt, kuid siis tekkis tal enamiku toitude suhtes vastumeelsus ja mõne suhtes ka allergia ning ta hakkas sööma väga valikuliselt, eelkõige rämpstoitu.

Kartulikrõpsud. Pilt on illustreeriv
Kartulikrõpsud. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Arst suunas poisi psühholoogi ja toitumisnõustaja juurde, et teha kindlaks, millest tekkis tema vastumeelsus mitmete toiduainete suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles