«Ja lõpuks me muutume tagasi ahvideks.» Eesti kuulsaim koolitüdruk rabab uute avaldustega (18)

Elu24
Copy
Koolitüdruk andis ajakirjaniku küsimusele surmnaljaka vastuse.
Koolitüdruk andis ajakirjaniku küsimusele surmnaljaka vastuse. Foto: Kuvatõmmis Facebooki videost

Raadio 2 saates «Reede hommik» valiti sel korral «nädala tegijaks» koolitüdruk Kerttu Parmas, kelle masendav vastus lihtsale küsimusele on internetis nädala jooksul korralikult kirgi kütnud. 

12. klassis käiv Tallinna koolitüdruk Kerttu Parmas haaras sel nädalal tähelepanu oma morbiidse aususega, kui teatas teda intervjueerinud ajakirjanikule, et maailm on mõttetu paik. «Maailm on väga tühi ja mõttetu paik ja inimesed peaksid välja surema, sest kliimasoojenemine ja kõik poliitikud on nõmedad,» teatas tüdruk. 

Raadio 2 «Reede hommiku» saates selgitas tüdruk ka, miks ta niimoodi arvab. «Sellepärast, et lihtsalt on nii,» teatas ta resoluutselt.

«Arvestades seda, millist jama poliitikud ajavad. Mitte ainult Eesti poliitikud, ka välismaal on Brexit ja kes teab, mis see Ameerika teeb.»

«Kõik poliitikud tegelevad mingisuguste pseudoprobleemidega ja tegelikult ei keskendu üldse probleemidele, mis olulised on,» teadis tüdruk rääkida.

Ka avaldas ta saates, et probleemid, millega poliitikud päriselt tegeleda võiksid, on näiteks kliimasoojenemine ning ressursside liigne kasutamine. «Inimesed on õnnetud,» tõi ta välja veel kolmanda probleemi.

«Kogu see elutempo on nii kiireks läinud, et inimesed on õnnetud, aga sellega ei tegeleta. Tegeletakse alkoholiaktsiisi edasi-tagasi tõstmisega ja ma ei tea... eelarvega.»

Kerttu tunnistas saates, et ilmselt ta ise keskkonnaaktivistiks ei hakka. «Ma lihtsalt tahaksin, et inimesed pööraksid rohkem tähelepanu sellele. Sellepärast, et kui inimesed hakkavad rohkem tähelepanu sellele pöörama, siis võib-olla on meil lõpuks normaalsed poliitikud ja normaalne poliitika.»

Ja lõpuks me muutume tagasi ahvideks.

«Praegu on selline asi juhtunud, et enam ei võeta poliitikat tõsiselt. Kõik lihtsalt naeravad nende üle...» avaldas koolitüdruk.

«Tõenäoliselt on neid inimesi, kes võtavad poliitikat tõsiselt ka, aga kuna poliitika on nii oluline osa elust, siis on läinud see niimoodi, et teisi asju ei võeta tõsiselt. Koolis ei võeta asju tõsiselt, projekte ei võeta tõsiselt, oma kodutöid ei võeta tõsiselt, mitte midagi ei võeta enam tõsiselt ja see on äärmiselt kurb.»

Kerttu tunnistas, et tema püüab asju siiski tõsiselt võtta. «Ma püüan, aga seda on äärmiselt raske teha, kui sinu ümber on nii palju inimesi, kes on lihtsalt alla andnud ja lähevad lihtsalt halli massiga kaasa, sest neil on tunne, et nad ei saa mitte midagi ära teha.»

Samuti uuriti saates, kas on üldse midagi, mis praegusel hetkel noorele neiule rõõmu valmistab? «Ma tunneksin rõõmu inimeste aitamisest ja ma tunneksin rõõmu muusikast, aga nagu ma ütlesin, väga raske on asjadest hoolida, kui kogu see ühiskond on siuke, nagu ta on tänapäeval.»

«Tegelikult inimesed peaksid lihtsalt mõtlema ja mõistma, et see, kui nad annavad oma asjade suhtes alla, see, kui nad löövad koolitöödele käega, kui nad löövad poliitikale käega, see ei mõju ainult neid ennast. See mõjutab ka teisi inimesi nende ümber, kes näevad seda ja annavad ka alla.»

Tõstetakse lihtsalt raha edasi-tagasi ja mitte midagi tegelikult ei muutu.

«Nii et inimesed peaksid vähem alla andma. Inimesed peaksid rohkem rääkima sellistest teemadest nagu poliitika ja niimodi, et poliitikud ka näeksid, et see, mida nad teevad ei ole okei,» selgitas Kerttu ja lisas, et see pole ainult Eesti probleem, niimoodi on mujal maailmas ka.

«Minu isa tõi välja siukese mõiste nagu «negatiivne darvinism», mis on see, mis praegu toimub. Kuna inimesed on harjunud, et poliitika on tilulilutamine ja mitte midagi tegelikult ei tehta, siis valitakse jumala suvalised inimesed sinna pinki, mille peale inimesed on veel rohkem pettunud ja veel enam ei viitsi sellega tegeleda, mispeale tulevad veel naeruväärsemad inimesed sinna pinki.»

«Ja lõpuks me muutume tagasi ahvideks,» teatas Kerttu.

«Reede hommiku» saates avaldas koolitüdruk ka, et tema sel korral valimas ei käinud. «Ma mõtlesin, et ma lähen valima ja ma mõtlesin mitme partei peale, aga lõpuks ma otsustasin, et ma ei lähe.»

Ma tunneksin rõõmu inimeste aitamisest ja ma tunneksin rõõmu muusikast, aga nagu ma ütlesin, väga raske on asjadest hoolida, kui kogu see ühiskond on siuke, nagu ta on tänapäeval.

«Sellepärast, et ei ole ühtegi parteid, kes tegelikult ka mind kõnetaks ja kes tegelikult tegeleks normaalsete asjadega. Nende parteide puhul on ka see, et kõik annavad lubadusi, et me tõstame pensionit või me toetame haridust , aga nagu tegelikult keegi ei ütle seda, kust see raha ära võetakse.»

Ta lisas, et hetkel on olukord selline, et iga nelja aasta tagant valitakse uus valitsus, kes asub lihtsalt raha ümber paigutama. «Tõstetakse lihtsalt raha edasi-tagasi ja mitte midagi tegelikult ei muutu.»

Teadmised tulevad Kerttu sõnul nii koolist, kodust kui ka ühiskonnast. «Ma ise ei tegele aktiivselt poliitika jälgimisega, aga lihtsalt masendav on see, et iga kord, kui ma poliitikast midagi kuulen, siis on see, et «oi, jälle see poliitik teeb seda jama». Mitte midagi postiivset ei ole.»

Ent mitte kõiges pole tüdruku sõnul süüdi poliitikud. «Kõik uuenduslikud ideed tambitakse juba kohe alguses maha ja see viga ei ole poliitikutes. See viga on tegelikult ühiskonnas endas, see on kogu maailma ühiskonna viga.»

Julge tüdruk poliitikasse siiski ei kipu. «Poliitikasse ma ei plaani minna, sellepärast, et see, mis praegu toimub on väga-väga nõme,» teatas ta.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles