Kui suure varanduse Zimbabwe endine president Robert Mugabe riigipeana kokku ajas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Zimbabwe president Robert Mugabe 2014
Zimbabwe president Robert Mugabe 2014 Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS/Scanpix

Aafrika riigi Zimbabwe praegune president Emmerson Mnangagwa teatas, et riigi endine president Robert Mugabe suri 95-aastasena.

Mugabe sunniti presidendi kohalt tagasi astuma 2017, olles oma riiki valitsenud 37 aastat, teatab bbc.co.uk.

Money.com teatel oli Zimbabwes Mugabe võimuloleku ajal mitmeid poliitilisi ja majandusprobleeme, kuid president ja ta pere said aina rikkamaks.

Lääneriikide kahtlustati aastakümneid, et Mugabe ja ta pere rikastusid riigi ja kaaskodanike arvelt, olles oma riigis kõige rikkamad.

Zimbabwe president Robert Mugabe 2000. aastal
Zimbabwe president Robert Mugabe 2000. aastal Foto: Odd Andersen / AFP/Scanpix

Demokraatia eest võitleva grupeeringu Vanguard Africa juhi Jeffrey Smithi teatel on Zimbabwes palju loodusressursse, mida Mugabe kasutas oma vara suurendamiseks.

Pärast presidendiametist loobumist jäi Robert Mugabele ja ta naisele Grace Mugabele enamik nende kinnisvarast ja pangahoiustest alles.

Mitme välisallika teatel hoiustas Mugabe suure osa oma rahast välisriikide, Šveitsi ja Briti kroonile kuuluvate Kanalisaarte pankades. Kinnitamata andmetel on selle ekspresidendi vara suurus 1–2 miljardit dollarit (900 miljonit – 1,8 miljardit eurot).

Dollarid. Pilt on illustreeriv
Dollarid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Lisaks on tal paar lossi Šotimaal ja villa Bahama saartel.

Veel on Mugabedel JC Castle villa Hongkongis, mille nad ostsid, kui tütar Bona Mugabe alustas 2015 Hongkongi ülikoolis õpinguid ja see maja oli ta sealseks koduks.

Mugabe ostis presidendiks olemise ajal veel kinnisvara Malaisias, Singapuris ja Dubais.

Mugabedel on oma kodumaal Zimbabwes kuus elukohta, kaasa arvatud paar mõisa, kus palgalised töötajad tegelevad nii loomakasvatuse kui põlluharimisega.

Nende kõige suurem villa, mille asub pealinnas Harares ja mille hind on 9 miljonit dollarit (8,1 miljonit eurot) kannab nime The Blue Roof (Sinine katus). Seal on 25 magamistuba, hiiglaslik ballisaal ja söögituba, kus on laud 30 külalisele, suur välibassein, park koos kahe veesilmaga ja helikopteri maandumisplats. Suurt kompleksi kontrollitakse mitukümmend miljonit dollarit maksva turvasüsteemi abil.

Zimbabwe kõmumeedia teatel meeldisid Mugabele kallid «mänguasjad», mille seas oli talle kõige südamelähedasem tellimustööna valminud kuulikindel luksusauto Mercedes. Seda ei suuda läbistada AK-47 kuulid, kahjustada maamiinid ega granaadid. Selles autos on CD- ja DVD-mängija, internet ja jälgimist takistavad seadmed.  

Ekspresidendi autopargis on ka Rolls Royce Phantom, mida on maailmas vaid 18.

Mugabe kinkis oma naisele Grace’ile üheks sünnipäevaks sõrmuse, mille hind on 1,35 miljonit dollarit (1,2 miljonit eurot).  

Zimbabwe president Robert Mugabe ja ta naine Grace Mugabe 2004
Zimbabwe president Robert Mugabe ja ta naine Grace Mugabe 2004 Foto: Howard Burditt / REUTERS/Scanpix

Zimbabwe esileedi Grace Mugabe kannab hüüdnimesid «riigi esimene šoppaja» ja «Gucci Grace». Zimbabwe kõmumeedia andmetel saadab naine päevi mööda kas oma kodumaa või välisriikide luksuspoodides šopates. Näiteks 2017 kevadel kulutas ta Pariisis ühe päevaga 75 000 dollarit (67 500 eurot).

Kui Robert Mugabe sai 2015. aastal 91-aastaseks, korraldas ta suure sünnipäevapeo, kus pakkus külalistele elevandi-, pühvli-, antiloobi- ja lõviliha.  

Emane ja isane lõvi. Pilt on illustreeriv
Emane ja isane lõvi. Pilt on illustreeriv Foto: Frans Lanting / picture alliance /Scanpix

Ei ole teada, kuidas Mugabed rikastusid, kuid arvatakse, et kui Robert Mugabe 1980. aastal võimule sai, hakkas ta riigi raha ja vara omastama. Samuti võttis ta briti kolonistide järeltuljatest valgetelt farmeritelt maad ära. Mugabe väitel andis ta need maad vaestele, kuid tegelikult jättis endale või müüs edasi jõukatele, teenides nii kenasid summasid.  

Kinnitamata andmetel suurenes Mugabe vara 1990. aastate lõpul Kongo sõdade ajal, mil ta oli seotud relvamüügiga.

Samuti oli Mugabe osanik Zimbabwe suurimas teemandifirmas Consolidated Diamond Co.

Teemandid. Pilt on illustreeriv
Teemandid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Demokraatliku grupeeringu Vanguard Africa andmetel sai Mugabe ebaseaduslikult teemante, mille kogu väärtus võib olla vähemalt 2 miljardit dollarit (1,8 miljardit eurot).

Robert Mugabe teatas oma valitsemisajal mitu korda, et jutud sellest, et ta kahmab endale riigi ja muud vara ei vasta tõele. Mugabe pere eitas, et nad on jõukad. Esileedi Grace Mugabe teatas 2014. aastal, et tema mees on maailma üks vaesemaid presidente.

Zimbabwe ajakirjanikele on jäänud silma, et Mugabed ei ole kunagi lasknud end pildistada nende luksuslikes kodudes, kõik nende jäädvustused on tehtud avalikel sündmustel.

Robert Mugabe lapsed Bona Mugabe, Chatunga Bellarmine Mugabe, Robert Peter Mugabe Jr ja Michael Nhamodzenyika Mugabe kasutavad sotsiaalmeediat ja demonstreerivad seal, millises luksuses nad elavad.

Selle aasta alguses postitas Mugabe noorim poeg Chatunga Bellarmine Mugabe Instagrami foto, millel tema käel on näha kallist kella ja juures oli ingliskeelne tekst: «See maksab 60 000 dollarit. Saan endale seda lubada, kuna kogu riik on minu isa oma!»

See foto tekitas skandaali ja isa käskis tal selle foto maha võtta.

Vanguard Africa esindaja Smithi arvates on Mugabe pere varaahnitsemine kuritegelik ning võib arvata, et see jätkub ka pärast Robert Mugabe surma, sest ta pereliikmed ei taha oma elustiilist loobuda.

16,5 miljoni elanikuga Zimbabwe (varasem nimi Rodeesia) on merepiirita riik Aafrika lõunaosas. Naaberriigid on Mosambiik, Lõuna-Aafrika Vabariik, Botswana ja Sambia. Pealinn on Harare, kus elab 1,4 miljonit inimest.  

1980 lõppes seal 15 aastat kestnud valgete vähemuse valitsus ning Zimbabwe põliselanikud moodustasid enamusvalitsuse, mida rahvusvaheliselt tunnustati.

Zimbabwel on kolm ametlikku keelt: inglise, šona ja ndebele.

Zimbabwe oli kunagi Briti isemajandav koloonia, mis kandis nime Lõuna-Rodeesia.

Twitteri pilti Robert Mugabe pojast vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles