Sotsmeedias levivad häirivad pildid Norra salapärasesse koertehaigusesse nakatunud lemmikutest

Elu24
Copy
Kurb koer. Foto on illustreeriv.
Kurb koer. Foto on illustreeriv. Foto: Caro/ScanPix

​Eile anti ERRi uudistes teada salapärasest Norra koerte seas levivast haigusest. Sotsiaalmeedias tehakse üleskutseid haiguspuhangusse tõsiselt suhtuda ning jagatakse nakatunud koertest häirivaid fotosid.

Norra väljaanne VG avaldas loo 7-aastasest Iiri setterist Biancast, kes suri 24 tundi peale sümptomite avaldumist.

Lääne Elu ajakirjanik Lemmi Kann jagas Facebookis Haapsalu & Läänemaa grupis fotot haigusesse nakatunud koerast oma sõbra Facebooki seinalt ja teeb üleskutse fotot edasi jagada, et koeraomanikud ei jääks teadmatusse.

Täpsemalt saab antud teema kohta lugeda ajakirjaniku Facebooki seinalt.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) soovitab Norras koerte seas leviva haiguse tõttu loomaga riiki mitte sõita või kui see pole võimalik, siis jälgida, et koer ei satuks kontakti teiste koertega.

Veterinaar- ja toiduameti kodulehel on ära toodud VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhtivspetsialisti Ainike Nõmmisto kommentaarid. «Kahjuks ei ole haigusetekitajat veel kindlaks tehtud, mistõttu ei ole täpselt teada ka haiguse levikuteed.»

VTA ja Eesti Kennelliit jälgivad Nõmmisto sõnul tähelepanelikult sündmuste arengut ja rakendavad meetmeid vastavalt olukorra arengule. «Seniks kutsume koeraomanikke, eelkõige neid, kes võtavad osa koertenäitustest ja muudest sarnastest üritustest, järgima bioohutusmeetmeid, selleks et tõkestada nakkuse levikut,» sõnas Nõmmisto.

Haigust on seni esinenud ainult Norras, kuid arvestades seda, kui levinud on koertega reisimine ja osalemine erinevatel rahvusvahelistel koertenäitustel, siis on nakkuse jõudmine Eestisse täiesti võimalik.

Haigussümptomite ilmnemisel soovitab amet pöörduda koos koeraga viivitamatult loomaarsti poole.

Uus info on see, et Norra koeri ei lubata Soomes, Taanis ja Rootsis toimuvatele rahvusvahelistele võistlustele seni, kuni ei ole teada, mis tõvega on tegemist.

Norras elav eestlanna: koertel on suured kahjustused soolestikus

«Uudistest on läbi käinud, et veterinaarinstituut on seni lahanud nelja koera, kes suure tõenäosusega on surnud samasse haigusesse, kõigil koertel on olnud suured kahjustused soolestikus,» ütles Norras elav eestlanna Elu24-le.

Ta lisas, et Norras on viimasel ajal palju vihma sadanud ja Bakteriologisk laboratoriumi juhataja Bjarne Bergsjø on pannud koeraomanikele südamele, et koeri hoitaks rihmaga kinni ega lastaks neil lompidest ega muudest veekogudest juua, sest vesi võib olla saastunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles