Video: 2137 aastat tagasi maetud naise hauast leiti «iPhone» (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimskelett. Pilt on illustreeriv
Inimskelett. Pilt on illustreeriv Foto: Tatjana Urosevic / PantherMedia /Scanpix

Venemaa arheoloogid leidsid Mongoolia piiri äärde jäävas Tõva vabariigis Ala-Tey nekropolis noore naise matmispaiga, milles oli ka tänapäevast iPhone’i meenutav ese. Naine maeti sinna 2137 aastat tagasi. 

See objekt on pruunsöest, millesse on pandud poolvääriskive, teatab msn.com.

Arheoloogid uurivad nekropoli, mis asub Venemaa suurima hüdroelektrijaama Sajaani-Šušenskoje lähedal. Iga aasta mais ja juunis on sealne veehoidla veest tühjaks lastud, mille tõttu arheoloogid pääsevad iidset matmispaika uurima.  

Ekspertide hinnangul oli sinna maetud noor naine, kes oli hunn ja elas praeguse Venemaa lõunaosas. iPhone’i meenutav asi oli tegelikult ta vööpannal.

«Andsime sellele naisele nimeks Nataša. Tema haud oli võrreldes teiste haudadega väga huvitav. Lisaks vööpandlale oli alles ka osa vööst, millel olid Hiina wuzhu-mündid, mille järgi saime teha kindlaks, millal see naine elas ja suri. Neid münte hakati vermima mõni aeg enne selle naise surma,» selgitas arheoloogide rühma juht Pavel Leus.

Leusi teatel on iPhone’i meenutava vööpandla suurus 18 sentimeetrit korda 9 sentimeetrit.

iPhone. Pilt on illustreeriv
iPhone. Pilt on illustreeriv Foto: CHRIS HONDROS / AFP/Scanpix

Ala-Tey nekropolist on leitud kokku 110 matmispaika, millest kõige vanemad on pronksiajastust ja kõige nooremad Tšingis-khaani ajastust.

Selle aasta alguses leiti samast piirkonnast veel kahe noore naise haud, osa nende riietest olid säilinud.

«Tegemist oli oma ajastu moedaamidega. Nad olid maetud siidist riietes, mis olid siis väga kallid. Meil oli õnne, et me need leidsime, sest enamiku on hauaröövlid varasemal ajal kaasa viinud,» sõnas Peterburi materiaalse ajaloo instituudi rõivaekspert Marina Kilunovskaja.

Tõva vabariik on Venemaa 1. järgu haldusüksus Siberi föderaalringkonnas.

Oli aastatel 1921–1944 formaalselt sõltumatu rahvavabariik.

Piirneb põhjas Krasnojarski krai ja Irkutski oblastiga, läänes Hakassia vabariigiga ja Altai vabariigiga, idas Burjaatia vabariigiga ja välisriikidest Mongooliaga lõunas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles