Udmurdi teadlane süütas end parlamendi ees põlema

Inna-Katrin Hein
Copy
Uudis Albert Razini traagilisest hukkumisest.
Uudis Albert Razini traagilisest hukkumisest. Foto: Allikas: fennougria.ee

Lehekülje fennougria.ee andmetel süütas täna, 10. septembri hommikul udmurdi teadlane Albert Razin end Udmurdi parlamendihoone ees Iževskis põlema.

Arstid üritasid mehe elu päästa, kuid kuna pea 100 protsenti tema naha pinnast oli põlenud, siis see ei õnnestunud ja teadlane suri.

Razin hoidis enne enda süütamist käes plakatit, millel olid Dagestani luuletaja Rasul Gamzatovi sõnad «Kui homme mu keel kaob, siis olen täna valmis surema».

Razin oli sotsioloog, kes võitles 1990. aastatest udmurdi rahvaste õiguste eest ning tema algatusel toimus aastal 1991 Udmurdi Rahva I kongress.

Venemaa aladel elavate soome-ugri rahvaste keeled on kadumas, kaasa arvatud udmurdi keel, mida ei oska umbes pooled udmurtidest, kelle seas domineerivad noored.

Venemaa Riigiduuma võttis 2018 vastu seaduse, mis muutis rahvuskeelte õppimise vabatahtlikuks ja selle tagajärjel vähenes rahvuskeelte õppijate arv.

Udmurdi keeles antakse välja aina vähem raamatuid ning selles keeles telesaadete arv on kahanenud. 

Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse andmetel oli udmurdi keelt rääkivaid inimesi siis 324 000. Samas, kaheksa aastat varem, 2002. aastal oli neid 464 000.

Udmurdi keele ja kultuuri eest seisjate sõnul on olukord traagiline, kuna udmurdid on oma keelt kaotamas.

Udmurdid on soomeugri rahvas, kelle peamine asustusala on Volga lisajõgede Kaama ja Vjatka vahel. Udmurdi vabariigi pealinn on Iževsk. Udmurte elab veel Permi ja Kirovi oblastis ning Baškiirias ja Tatari Vabariigis.

Aegade jooksul on udmurtide põhiline elatusala olnud teraviljakasvatus.

Udmurdi keel keel kuulub soome-ugri keelte permi rühma, lähim suguluskeel on komi keel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles