Pildid ja video: Malaisia süüdistab Indoneesiast, et lapsed ei saa põlengusuitsu tõttu koolis käia

Inna-Katrin Hein
Copy

Indoneesias on juba mõnda aega metsapõlengud, millest tekkiv suits on jõudnud naaberriiki Malaisiasse.

Malaisia võimud süüdistavad Indoneesiat, et nende metsapõlengu suitsu tõttu ei saa lapsed koolis käia ja inimestel on tekkinud terviseprobleeme, teatab  theguardian.com.

Indoneesia keskkonnaminister Siti Nurbaya Bakar asus kaitsele öeldes, et põlengud võivad olla ka Malaisias, mitte ainult Indoneesias.  

«Olen kindel, et põlengusuits ei ole ainult Indoneesiast, vaid ka Malaisia osariigist Sarawakist, kus on samuti põlenguid ning Kalimantanilt. Malaisia valitsus peaks asju vaatama objektiivselt, mitte süüdistusi loopima,» teatas minister.

Malaisia kliima- ja keskkonnaminister Yeo Bee Yin vastas omapoolse kommentaariga, et põlenguandmed räägivad enda eest ja need ei valeta.

Yeo lisas info, mis oli pärit Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni meteoroloogiakeskuselt ning selle kohaselt on Kalimantanil 747 ja Sumatral 387 põlengut.

Indoneesia  hädaolukordade agentuur teatas, et ilmasatelliitide andmetel on Sumatra ja Kalimantani saarel kokku üle 3600 põlengupaiga. Põlengutest tingitud halvenenud õhu kvaliteet mõjutab 23 miljonit inimest.

Sumatra kuulub Indoneesiale, kuid  Kalimantan jaguneb Indoneesia, Malaisia ja Brunei vahel, olles tänapäeval ainus saar maailmas, mis kuulub kolmele riigile.

Malaisia võimud saatsid 9. septembril Indoneesiale diplomaatilise noodi, milles nõuti metsatulekahjude kiiret kustutamist, kuna sellest tulenev suits mõjutab malaislaste, kaasa arvatud laste tervist.

Võimud lisasid, et Indoneesiast tuleva põlengusuitsu tõttu on Malaisia idaosas Sarawakis, mis asub Kalimantani saare loodeosas, suletud üle 400 kooli ning elanikele on jagatud hingamisteede kaitsmiseks üle poole miljoni näomaski.

Malaisia ja Indoneesia vahel on lahvatanud sõnasõda metsatuleahjude suitsu teemal. Maski kandev mees Malaisias
Malaisia ja Indoneesia vahel on lahvatanud sõnasõda metsatuleahjude suitsu teemal. Maski kandev mees Malaisias Foto: AP/AFP/Zumapress.com/Scanpix

Indoneesia võimude arvates ei ole vaid nemad põlengute ja suitsu eest vastutavad, kuna põlenguid on seal piirkonnas mitmel pool, kaasa arvatud Malaisia poolsaarel ja Vietnamis.

Arstide sõnul lendavad metsapõlengute tõttu õhus üliväiksed põlenguosad, mis võivad kahjustada hingamisteid ja tekitada põletikke.

Tervisetadlaste uuringu andmetel võib Indoneesias, Malaisias ja Singapuris metsapõlengute tõttu surre enneaegselt umbes 36 000 inimest.

Lisaks Kagu-Aasia riikidele on põlengud ka Brasiilias Amazonases ja Kesk-Aafrikas.

Põlengujärgne Amazonas
Põlengujärgne Amazonas Foto: BRUNO KELLY/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles