Pildid ja video: murdvargad viisid Sudeley lossist kuningas Edward VII armukese hinnalised esemed

Inna-Katrin Hein
Copy

Murdvargad viisid Gloucestershire’is Winchcombe’i lähedal asuvast Sudeley lossist kuningas Edward VII (1841 – 1910) poolt ta armukesele Alice Keppelile kingitud hinnalised esemed. 

Politsei teatel murdsid kurjategijad 8. septembri varahommikul sisse lossi sellesse ossa, kus asuvad väljapanekud, teatab bbc.com.

Lossi turvakaamera salvestisel on näha, et sissetungijatel oli kaasas matkatool, kuvalda ja suur aiakott, kuhu tavaliselt kogutakse lehti.

Varaste kätte langesid näiteks 18. sajandist pärit juveelikarp, kuningas Edward VII poolt armukesele kingitud asjad, Fabergé kuldne sigaretikarp ja Cartier’ kell, millel on aastaarv 1910 ja nimetähed AK (Alice Keppel) ning veel mitmed kallid ja kollektsionääride seas hinnatud asjad.

Lossi praeguse omaniku, Lady Ashcombe’i abikaasa Henry Edward Cubitt,  4. parun Ashcombe, kes suri 2013, oli kollektsionäär ja tema sai need asjad oma vanaemalt Alice Keppelilt.

Kuningas Edward VII armuke Alice Keppel
Kuningas Edward VII armuke Alice Keppel Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Alice Keppel (1868 – 1947) läks ajalukku kui Walesi prints Edwardi, hilisema kuninga Edward VII armuke. Kuningas tegi talle pidevalt kalleid kingitusi.

Prints Edward oli kuninganna Victoria ja prints Alberti vanim poeg. Prints Edward abiellus 1863 Taani printsessi Alexandraga, kui ta 1901 kuningaks sai anti Alexandrale kuninganna tiitel.

Briti kuningas Edward VII
Briti kuningas Edward VII Foto: akg-images /Scanpix

Edwardi ja ta armukese Alice’i suhe jätkus ka siis, kui Edward sai kuningaks. See suhe lõppes kuninga surmaga aastal 1910.

75-aastase Lady Ashcombe’i sõnul on ta sissemurdmisest ja vargusest vapustatud.

«Vargad võtsid asjad, mis on meie perekonna omand. Nad olid mulle isiklikult väärtuslikud, kuna need kogus minu abikaasa,» sõnas inglanna.

Osa Sudeley lossist viidid esemetest
Osa Sudeley lossist viidid esemetest Foto: Gloucestershire Police / SWNS /Scanpix

Gloucestershire'i politsei uuris sündmuspaika, kus kuvaldaga oli lõhutud klaasist kast, milles hinnalised esemed olid. Vargad saabusid ja lahkusid maastikumasinaga.

«Kurjategijad viisid kaasa objektid, mis on seotud ajalooliste isikutega ja on hinnalised. Jälgime, kas vargad üritavad neid kuskil müüa. Kutsume kodanikke üles andma meile märku, kui nad varastatud asju kuskil märkavad,» sõnas politseiuurija Steve Bean.

Lady Ashcombe’i sõnul olid hinnalised esemed kindlustatud ja kindlustus pani välja 10 000 naela (11 200 eurot) sellele, kes aitab hinnalised asjad tagasi saada.

15. sajandil ehitatud Sudeley loss on eravalduses. See kuulub Mary Elizabethile, Lady Ashcombe’ile, kes on 4. Ashcombe’i paruni lesk ning kahele ta lapsele esimesest abielust Mark Dent-Brocklehurstiga.

Pärast oma esimese mehe surma sai Lady Ashcombe 50 protsenti mehe pärandvarast ning kumbki laps, Henry Dent-Brocklehurst ja Mollie Dent-Brocklehurst 25 protseti.

Sudeley lossis elas ja suri Inglise kuninga Henry VIII (1491 – 1547) viimane naine Catherine Parr (1512 – 1548). Parr maeti Sudeley lossi kabelisse.

Catherine Parr 19. sajandi gravüüril
Catherine Parr 19. sajandi gravüüril Foto: akg-images /Scanpix

Lisaks Sudeley lossis toimunud vargusele leidis vargus aset ka Oxfordshire’is Blenheimi palees, kus vargad viisid kaasa 18-karaadisest kullast 25-kilogrammise WC-poti, mis oli ühendatud veesüsteemi. Selle valmistas paar aastat tagasi itaalia kunstnik Maurizio Cattelan.

Maurizio Cattelani loodud 18-karaadisest kullast WC-pott
Maurizio Cattelani loodud 18-karaadisest kullast WC-pott Foto: WILLIAM EDWARDS / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles