Yellowstone’i kuulsaimasse geisrisse kukkunud joobes mees sai raskelt vigastada

Inna-Katrin Hein
Copy
Turistid jäädvustamas Yellowstone'i rahvuspargi kuulsaimat geisrit Old Faithfuli
Turistid jäädvustamas Yellowstone'i rahvuspargi kuulsaimat geisrit Old Faithfuli Foto: JIM URQUHART / REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Yelloswstone'i rahvuspargis kukkus joobes mees geisrisse, saades raskelt põletada, mille tõttu ta seisund on kriitiline.

48-aastane Cade Edmond Siemers liikus 29. septembril öisel ajal selle rahvuspargi kõige kuulsama geisri Old Faithful juures, teatab cbsnews.com

Taskulambita mees ei läinud mööda käimisplatvormi, vaid astus sellelt kõrvale, ta libises ja kukkus kuulsasse geisrisse.

Ta sai küll raskeid põletushaavu, kuid suutis ise välja tulla ja jõuda tagasi Old Faithful Inn hotelli, mille töötajad talle parameedikud kutsusid.

Pargivahid läksid mehe kukkumispaika uurima, leides sealt õllepurgi ja Siemersi ühe kinga. Jalajäljed näitasid mehe liikumist geisrini ja tagasi. Geisrite ja kuumaveeallikate vahel kulgeval puitplatvormil oli näha ka verd.

Indianast pärit mees viidi esmalt kiirabiga Lääne-Yellowstone’i ja sealt edasi haiglahelikopteriga Ida-Idaho haiglasse, kus on põletushaavade ravimise osakond.

Haigla pressiesindaja Coleen Niemanni teatel on mehe seisund kriitiline.

Yellowstone’i pargivahid selgitasid, et on ohtlik kõndimisplatvormilt maha astuda ja juhuslikku teed mööda liikuda, sest võidakse libiseda ja vigastada saada.

«Seal on palju geisreid ja kuumaveeallikaid, mille läheduses on maapind pehme. Lisaks on sealne vesi kõrvetavalt kuum,» selgitasid asjatundjad.

Nad lisasid, et veetemperatuur geisris, kus Siemers vigastada sai oli ligi 70 kraadi. Osades Yellowstone’i geisrites ja kuumaveeallikates võib vesi olla 92 kraadi, mis on peaaegu keemistemperatuur.

Turistid jalutamas Yellowstone'is Castle geisri juures
Turistid jalutamas Yellowstone'is Castle geisri juures Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Yellowstone’i käimisteelt mahaastujaid võib oodata kuni 6 kuu pikkune vangistus ja 5000 dollarit trahvi.

Selle rahvuspargi eisndajate teatel on sellel aastal käimiteelt mahaastumise keeldu eiranud üle 30 inimese. Reeglite rikkujaid on sel aastal olnud rohkem, kui 2018. aastal.

Alates 1890. aastast on Yellowstone’i geisritest ja kuumaveeallikatest tekkinud vigastuste tõttu kaotanud elu vähemalt 22 inimest.

Yellowstone'i rahvuspark asub Ameerika Ühendriikides  Wyomingi, Montana ja Idaho osariigi alal. See 1872. aastal loodud rahvuspark on maailma esimene.  

8987 ruutkilomeetri suurune rahvuspark sai nime sealt läbivoolava Yellowstone’i jõe järgi.

Seal on umbes 300 geisrit ja umbes 10 000 kuumaveeallikat.

Turistid vataamas Yellowstone'i rahvuspargis Norrise geisrit
Turistid vataamas Yellowstone'i rahvuspargis Norrise geisrit Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Old Faithful on Yellowstone'i rahvuspargi kuulsaim geiser, mis purskab iga 35–120 minuti tagant ja purse kestab 2–5 minutit, vee- ja aurusammas tõuseb kuni 30 meetri kõrgusele.

Mida kauem purse kestab, seda pikem on ka kahe purske vaheline ajavahemik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles