9-aastast last süüdistatakse viie inimese tapmises (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Laps. Pilt on illustreeriv
Laps. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Ameerika Ühendriikides Illinoisis esitati 9-aastasele lapsele süüdistus viie inimese tapmises.

Prokurörid ei avaldanud lapse sugu, kuid lisasid, et teda süüdistatakse ka süütamises ja eraldi veel tahtlikus süütamises, teatab theguardian.com.

Nüüd süüdistatav laps süütas selle aasta 6. aprillil Illinoisis Goodfieldi lähedal Timberline’i haagisepargis haagissuvila, milles magas viis inimest. Hukkus aastane laps, kaks 2-aastast last, 34-aastane mees ja 69-aastane naine.

See haagisepark asub Chicagost 240 kilomeetri kaugusel edelas.

Illinoisi Woodfordi maakonna prokurör Greg Minger ei täpsustanud, kes süüdistatav laps on ja kas ta võis olla suguluses haagisepargis hukkunud inimestega.

USAs ei olnud enne seda juhtumit 9-aastased alaealised pannud tapmisi toime alates 2006. aastast.

Prokurör Mingeri sõnul kaaluti hoolikalt, kuidas nüüdses juhtumis käituda ja mida teha, sest tegemist on alles 9-aastase lapsega, kes ei olnud varem midagi julma korda saatnud.

«Meie jaoks on selle lapse juhtum väga raske. See on tragöödia, kuid  ka väga tõsine kuritöö. Meil tuli astuda samme, et õiglus saaks siiski jalule seatud,» sõnas Minger.

Woodfordi maakonna kohtuarsti Tim Ruesmani sõnul näitas haagissuvila ja surnukehade uurimine, et tegemist oli teadliku süütamisega.

Põlev tikk. Pilt on illustreeriv
Põlev tikk. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Noori kurjategijaid aitava Chicago advokaadi Gus Kostopoulose  sõnul on prokuröride suurimaks väljakutseks tõestada, et haagissuvila süüdanud laps plaanis seda varem ja viis selle sihikindlalt ellu.

«9-aastane on alles laps, kelle arvates jõuluvana on tõeline. Selles vanuses lapsed ei saa aru, et inimesed võivad mingi kuritegeliku tegevuse tagajärjel surra. Arvan, et 9-aastased ei ole võimelised mõrva toime panema,» teatas advokaat.

Noori kurjategijaid aitavad organisatsiooni Juvenile Justice Initiative juht Betsy Clark sõnas, et nimetatud 9-aastasele lapsele ränkade süüdistuse esitamisel ei arvestatud lapse arenguga.

«Ta on laps, ta aju ja arusaamine maailmast, heast ja halvast, alles areneb. Ta vist ei saanud aru, et kui tulega mängida, siis võivad sellel olla karmid tagajärjed,» sõnas Clark.

Ta jätkas, et paljudes riikides saab noortele süüdistuse esitada ja neid kohtu alla anda alates 14. eluaastast, kuid USAs Illinoisis ka nooremaid.

Illinoisi osariigis asutati noortekohus 1890. aastatel, olles maailmas üks esimesi selliseid.

Kui Illinoisi 9-aastane laps tapmises süüdi mõistetakse, siis määratakse talle esmalt tingimisi karistus ning ta elukäiku jälgivad kriminaalhooldusametnikud kuni täisealiseks ehk 21-aastaseks saamiseni. Pärast seda saab ta täiskasvanuna kohtu alla anda.

«Kuna selles juhtumis on tõenäoliselt tegemist süütamisega, mille tagajärgedest see laps aru ei saanud, siis oletatavalt määratakse talle pikaajaline psühholoogiline teraapia ja nõustamine,» lisas Clark.

Süüdistuse saanud 9-aastasele lapsele määrab riik advokaadi. Illinoisi seaduse järgi ei saa alla 10-aastast arreteerida ja teda ei viida täiskasvanute kohtu ette.

Alla 10-aastaste laste mõrvasüüdistused on haruldased, kuid mitte enneolematud.

Eelmisel kuul lükkas Michigani kohtunik tagasi 9-aastasele lapsele esitatud mõrvasüüdistuse, keda süüdistati oma ema tulistamises ja tapmises nende kodus Sturgises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles