Reisijad hakkasid luksuskruiisil mässama

Inna-Katrin Hein
Copy
Kruiisilaev. Pilt on illustreeriv
Kruiisilaev. Pilt on illustreeriv Foto: Lothar Lorenz / PantherMedia /Scanpix

Kruiisifirma Norwegian Cruise Line lubas 2000 kruiisireisijale eksklusiivset puhkust, mida nad mäletavad oma elu lõpuni, kuid kui turistid ei saanud neile lubatud kohti külastada, puhkes laeval mäss.

5300 naela (5883 eurot) oma reisi eest maksnutele lubati, et lisaks Norra fjordide imetlemisele saavad nad külastada ka Islandit, Hollandit ja Prantsusmaad, teatab dailymail.co.uk.

Vaade Norra fjordile laevalt. Pilt on illustreeriv
Vaade Norra fjordile laevalt. Pilt on illustreeriv Foto: Dmytro Sidashev / PantherMedia /Scanpix

Reisjate sõnul kujunes 27. septembril Ühendkuningriigis Southamptonis alguse saanud ligi kahenädalane kruiis põrgulikuks, sest nad ei pääsenud lubatud kohatades maale.

Laeva meeskond tühistas peatused Islandil Reykjavikis ja Akureyris, asendades need retkega Šotimaale Glasgow lähedasse Greenocki. Siis selgus, et kruiisilaevad ei tohtinud seal esmaspäeva hommikuti silduda ja kapten otsustas siis võtta suuna Põhja-Iirimaale Belfasti.

Edasi sõitis laev Norrasse ja sildus seal alevis, kus ei olnud turistidele midagi ja kuulsaid fjorde oli näha vaid kauguses.

Norrast sõideti tagasi Ühendkuningriiki ilma ettenähtud peatusteta Hollandis Amsterdamis ja Prantsusmaal Le Havre’is. Meeskonna sõnul takistasid sildumist tugev tuul ja kõrged lained.

Hulluks tegi olukorra ka see, et laeva kanalisatsioon lakkas üsna reisi alguses töötamast. Osade reisijate arvates oli ka neile pakutud toit halvaks läinud.

Reisijad pöördusid Norwegian Cruise Line’i esindaja poole, nõudes reisi eest makstud raha tagasi, kuna nad ei saanud lubatud luksuspuhkust. Firma keeldus raha tagasi maksmast, pakkudes reisijatele 25-protsendist hinnaalandust järgmisele kruiisile.

Reisijad hakkasid mässama, ründasid neid rahustada üritanud meeskonnaliikmeid ja jäädvustasid laeval toimunu, pannes pildid ja videod sotsiaalmeediasse. Nad nõudsid meeskonnalt, et neile reisi eest makstud raha tagastataks ja nad tahtsid laevalt lahkuda.  

Pardal oli mitme riigi kodanikke, kaasa arvatud britte, ameeriklasi ja hiinlasi, kes nõudsid Norrast kiiresti Ühendkuningriiki tagasi sõitmist, kuna neid oli alt veetud.

Osade reisijate teatel lülitas meeskond interneti välja pärast seda, kui nad said aru, et mässu kohta käiv info on jõudnud avalikkusse. Vihane rahvas tegi käepärastest vahenditest plakatid, millel oli kirjas, et nad nõuavad raha tagasi ja tahavad laevalt lahkuda.

Laeva pardal oli ka Ühendkuningriigist Devonist Tauntonist pärit paar Deena ja Adrian Roland, kelle sõnul oli olukord pardal kohutav. «Kuna kanalisatsioonisüsteem ütles üles ja oli ummistus, siis oli kogu laev haisu täis. Osades kajutites voolas solgivesi üle WC-poti ja kraanikausi ääre. See pidi olema luksuskruiis, kuid pigem oli see põrgu,» teatas inglanna.

USAst Los Angelesest pärit Debbie Fulleri sõnul olid osade reisijate passid meeskonna käes ja meeskond keeldus neid tagastamast ning ka see tekitas reisijates viha.

«Tegemist oli kalli reisiga ja meile lubati eksklusiivsust, mida me varem kogenud ei olnud. Saime lubatule vastupidise reisi,» teatas ameeriklanna.

USAst Coloradost Denverist pärit Cody McNutt sõnas, et laev tegi plaanivälise peatuse Norra väikelinnas, kuid seal ei olnud midagi vaadata. «See linn on turistidele avatud vaid suveperioodil. Seal ei olnud isegi ühtegi söögikohta. See oli meie jaoks viimaseks piisaks ja me otsustasime hakata mässama,» sõnas mees.

Osa reisijaid lahkus laevalt, kui see tegi peatuse Belfastis, ilma et oleks üldse Norrasse jõudnudki. 

76 000-tonnise veeväljasurvega kruiisilaev Norwegian Spirit pakub reisjatele võimalust einestada 17 söögikohas, mille seas on ka liharestoran ja Jaapani stiilis restoran ning 12 baari ja kohvikut. Veel on laeval kasiino, spaa, kino, fitnesskeskus ja veepark.

Reis maksab keskmiselt 5300 naela (5883 eurot). Luksuskajutites on lisaks magamistoale ka elu- ja söögituba ning ööpäevaringne teenindus.

Laeval saab reisida ka 1799 naela (1996 eurot) eest, kuid siis on reisijate kasutuses ilma aknata kajutid. Ookeanivaate ja rõduga kajutite hinnad algavad 2000 naelast (2220 eurot).

Kruiisilaev. Pilt on illustreeriv
Kruiisilaev. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

USAs registreeritud kruiisifirma Norwegian Cruise Line esindaja selgitas, et Norwegian Spirit ei saanud mitmesse sadamasse siseneda halva ilma, tugeva lainetuse ja tuule tõttu ning kaptenil oli reisijate turvalisust silmas pidades õigus kurssi muuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles