Kurdid andsid USA vägedele üle kaks Islamiriigi timukat, kelle julmus on kurikuulus (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Islamiriigi džihadistid Alexanda Amon Kotey (vasakul) ja El Shafee el-Sheikh
Islamiriigi džihadistid Alexanda Amon Kotey (vasakul) ja El Shafee el-Sheikh Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Türgi käivitas Kirde-Süürias kurdi aladel rünnaku «Rahuallikas», mis teeb lääneriike murelikuks, sest siis võivad Islamiriigi vangistatud võitlejad taas vabadusse pääseda ja uut sõda alustada.

USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) tabasid selle aasta veebruaris neljaliikmelise Islamiriigi hukkamiskomando «The Beatles» kaks liiget El Shafee el-Sheikhi ja Alexanda Amon Kotey, kes on Briti kodakondsusega, teatavad cnn. com ja

Briti kodakondsusega Islamiriigi džihadistid El Shafee el-Sheikh (vasakul) ja Alexanda Amon Kotey, kes kuulusid hukkamiskomandosse «The Beatles»
Briti kodakondsusega Islamiriigi džihadistid El Shafee el-Sheikh (vasakul) ja Alexanda Amon Kotey, kes kuulusid hukkamiskomandosse «The Beatles» Foto: Handout / AFP/Scanpix

Kurdid andsid nüüd nende käes olnud tähtsad džihadistid üle USA vägedele ja need isikud toimetatakse Süüriast välja.

USA võimuesindajad kinnitasid, et nende käes on Islamiriigi võitlejaid, kes on tuntud oma julmuse poolest ning neid hoitakse vangistuses. 

Briti 1960. aastate menubändi The Beatles järgi hüüdnime saanud nelik oli tuntud oma julmuse ja vägivalla poolest.  Need mehed piinasid Islamiriigi kätte langenuid ja tegid hukkamistest videoid, mille paiskasid sotsiaalmeediasse.

Kurdide julgeolekuohvitser koos Alexanda Amon Kotey (vasakul) ja El Shafee Elsheikhiga Kirde-Süüria ühes vanglas
Kurdide julgeolekuohvitser koos Alexanda Amon Kotey (vasakul) ja El Shafee Elsheikhiga Kirde-Süüria ühes vanglas Foto: Hussein Malla / AP/Scanpix

Need hukkajad ei saanud «biitliteks» mitte ainult oma briti päritolu ja aktsendi, vaid ka selle tõttu, et nad nautisid vägivalda ja hukkamist. The Beatles’ist saab võtta sõna algosa «beat», mis tähendab «peksma, lööma».

«The Beatles» hukkajate hulka kuulus ka Mohammed «Jihad John» Emwazi, kes kaotas elu 2015. aasta USA droonirünnakus. Neljas liige oli Aine Davis, kes kannab praegu Türgi vanglas 7,5 aasta pikkust karistust terrorismi eest.

Islamiriigi džihadist valmistub 2014 hukkama USA ajakirjanikku James Foleyt
Islamiriigi džihadist valmistub 2014 hukkama USA ajakirjanikku James Foleyt Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Need neli meest tapsid näiteks USA sõjaajakirjanikud James Foley ja Steven Sotloffi ning humanitaartöötaja Peter Kassigi.

Neliku ohvriks langesid ka briti humanitaartöötajad David Haines ja Alan Henning ning Jaapani ajakirjanikud Haruna Yukawan ja Kenji Goto.

Islamiriigi džihadist valmistub hukkama britt David Hainesit
Islamiriigi džihadist valmistub hukkama britt David Hainesit Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

2014 – 2015 vastutasid «biitlid» rohkem kui 20 Islamiriigi kätte vangi langenu eest. Nad piinasid vange ja tapsid neist seitse, lüües pea maha.

USA allikate teatel viisid USA väed enne Türgi rünnakut Süüria Demokraatlike Jõudude  (SDF) käes olnud Kirde-Süüria alat ära vähemalt 40 Islamiriigi džihadisti, kes olid sealsetes vanglates kurdide valve all.

USA väed ei ole ise just palju islamiriigi võitlejaid vangi võtnud. Seda on teinud SDF, mis oli pikka aega USA liitlane Islamiriigi vastases sõjas.

Lääneriikide andmetel on SDFi vanglates umbes 10 000 – 12 000 Islamiriigi džihadisti, kes võivad kasutada ära Türgi rünnakut, et pääseda vabadusse.  

SDFi käes olevatest võitlejatest umbes 2000 on välismaalased, kellest suur osa on Euroopast. Nende päritoluriigid ei ole olnud neid nõus tagasi võtma.

Syrian Observatory for Human Rights organisatsiooni teatel ründas Türgi Kirde-Süürias 18 ala ning hukkus vähemalt 15 inimest, kellest 8 on tsiviilelanikud.

USA presidenti Donald Trumpi süüdistatakse kurdidele noa selga löömiseks, kuna ta andis käsu USA väed Süüria põhja- ja kirdepiirilt ära tuua. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles